Hlavní obsah

Holešovské děti prožívají v zámecké kovárně advent svých předků

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent jako před sto lety prožívají v těchto dnech v Zámecké kovárně v Holešově děti z mateřských a základních škol. Kolektiv městského kulturního střediska pro ně připravil speciální program o moravském zvykosloví.

Foto: Dana Podhajská

Vánoce v Zámecké kovárně v Holešově

Článek

Děti se dovědí, jak předvánoční dny slavili naši předkové a jaké zvyky a tradice dodržovali.

V kovářově světničce je pro ně připravena ukázka štědrovečerní dobové tabule a nechybí ani vánoční stromeček zavěšený podle starého zvyku za strop. V bílém plášti a s peříčkem v ruce přichází také neohlášená Lucie, která 13. prosince obcházela moravské domácnosti, abych zkontrolovala, zda ženy nepředou. Na závěr si děti nazdobí vlastní perníček.

„Zámecká kovárna je moc krásný prostor, který k podobným akcím přímo vybízí. Vánoční zvykoslovný program pro školy tady pořádáme s úspěchem již třetí rok,” komentovala akci Lenka Hasníková z Městského kulturního střediska Holešov.

Návštěva Zámecké kovárny v Holešově je skutečně výletem do historie starých řemesel. Hliněná stavba stojí na místě staré kovárny ze 17. století, kterou si na konci třicetileté války postavil zdejší bohatý řemeslník. Z dílny vede stará úniková cesta a nabízí jediný dochovaný pohled do legendárního holešovského podzemí.

Ke kovářově dílně patří ještě malé muzeum kovářství s dvoumetrovým hodinovým strojem, který kdysi poháněl zámecké hodiny a světnička kovářovy rodiny. Právě ta bývá centrem pravidelných zvykoslovných vánočních a velikonočních programů pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám