Hlavní obsah

Hokejová trofej a sada medailí je k vidění ve vestibulu Nové radnice v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Hokejová trofej a série medailí pro letošní světový šampionát, který se hraje v Praze a Ostravě, je vystavena od 25. do 31. března ve vestibulu Nové radnice v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Pohár pro mistry světa v hokeji. Nová radnice. Ostrava 25.3.2015

Článek

Mezinárodní hokejová federace IIHF požádala po Mistrovství světa v roce 2000 v Petrohradu André Ricarda, francouzského umělce narozeného v Barceloně, aby šampionátu navrhl novou trofej. Cílem bylo umělecké dílo se vzhledem, který by odrážel 81letou tradici a prestiž světového mistrovství.

Ricard, který je jedním z nejuznávanějších uměleckých designérů, vytvořil kompletně ručně vyrobenou trofej, která váží 10 kilogramů a 514 gramů. Je 46 cm vysoká a mísa má průměr 26 cm. Pohár je vyroben hlavně ze stříbra se zlatými částmi. Podstavec ze vzácného ebenového a afrického palisandrového dřeva.

Pohár byl poprvé prezentován na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji v Německu v roce 2001, kdy prvním týmem, který slavil vítězství s novým pohárem, byla právě Česká republika.

Hokejisté budou také bojovat o medaile z galvanického kovu a křišťálu. Medaile jsou vyrobeny ve třech barevných provedeních: ve zlaté, stříbrné a bronzové variantě. Zlaté barvy medaile je dosaženo díky obsahu zlata v povrchových vrstvách. Odstín stříbrné medaile je způsoben přítomností palladia a odstín bronzové medaile je dán odstínem použitého růžového zlata. Po obvodu každé medaile je nápis 2015 IIHF Ice Hockey World Championship.

Centrální křišťálový kámen je vyroben z unikátního materiálu známého pod značkou Genuine Czech Crystal, který vyrábí pouze společnost Preciosa. V každé originální medaili je na centrálním křišťálovém kameni vypískováno logo IIHF.

Medaile mají podobu puku. Rozměry všech jsou stejné. Vnější průměr má 76 mm, vnitřní průměr 66 mm, výška 25 mm a váha je 306 g.

Autorem návrhu medailí je architekt a designér Oldřich Sládek. Medaile pro světový šampionát vyrobí společnost Preciosa, jeden z největších producentů a exportérů českého křišťálu.

Hokejovou trofej a sérii medailí odhalili ve vestibulu Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí ve středu v 11 hodin primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura, náměstek hejtmana MSK JUDr. Josef Babka a Aleš Pavlík, předseda organizačního výboru ostravské části mistrovství světa 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám