Hlavní obsah

Hodonínské zoologické zahradě vládne bílý král

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiměsíční kluk jihoafrického lva pochází z Lori parku v Jihoafrické republice. Do Hodonína ale přicestoval z chebské zoo, kde pobýval dva měsíce. Hodonínská zahrada vzácnému přírůstku slibuje i párek stejně bílých nevěst. V zoologických zahradách žijí pouhé tři stovky bílých lvů.

Foto: Bohuna Mikulicová
Článek

Už svým příjezdem vzbudil lví mládenec u personálu zahrady nadšení. Z transportní bedny vystoupil jako opravdová mediální hvězda.

„I do ní jsme ho dostali víceméně bez problémů. Já jsem ho táhl za srst a postrkoval kupředu, zoolog to vzadu jistil. Sice mě z rozvernosti kousl, ale vůbec se nevzpouzel a i jeho vykládka proběhla hladce,“ pochvaloval si chovatel šelem Martin Dubšík, který mládě spolu se zoologem Jiřím Ingrem přivezl.

Lvíčkova smetanová barva  je jednou ze tří barevných forem afrických lvů. Právě bílí jsou ale vzácností, v zoologických zahradách ve světě jich žije jen kolem tří set. V rámci Unie českých a slovenských zoo je chová jen zoo Bratislava. Lvíček přišel do České republiky z Lori parku v Jihoafrické republice a byl nabídnut českým zoologickým zahradám. Získala ho právě hodonínská.

„Náš pár lvů berberských je už za zenitem svých reprodukčních možností. Na samci Benitovi je navíc patrna sešlost věkem, a přestává být vhodným expozičním zvířetem.  Z těchto důvodů chceme začít s chovem jihoafrických lvů,“ řekl ředitel zoo Martin Krug.

Časem do Hodonína přibydou jedna nebo dvě stejně bílé krásky. Zahrada už jedná s chovateli z ukrajinského Bělohorsku, štěstí zkouší i v zoo v Jaltě.

O lvy berberské ale zatím návštěvníci neochudí. V Hodoníně zůstanou na dožití, do zoo Olomouc, která je jejich majitelem, se zřejmě už nevrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám