Hlavní obsah

Hodnoty českého národa připomenou na festivalu F. L. Věka Eva Garajová a Jitka Čechová

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě dámy, které patří ke špičkám svého oboru a jejichž umění je vysoce ceněno doma i v zahraničí, se představí na dalším z koncertů osmého ročníku festivalu.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Hodnoty českého národa připomenou na festivalu F. L. Věka mezzosopranistka Eva Garajová a klavíristka Jitka Čechová.

Článek

V sobotu 13. října rozezní velký sál zámku v Novém Městě nad Metují ryze česká hudba skladatelů Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání mezzosopranistky Evy Garajové a klavíristky Jitky Čechové.

Koncert vyzdvihující hodnoty českého národa bude další připomínkou sta let od vzniku samostatného československého státu.

Interpretky

Mezzosopranistka Eva Garajová, absolventka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, se řadí mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku. Obdržela cenu Masarykovy akademie umění a Cenu Gustava Mahlera. Pravidelně spolupracuje se Slovenskou filharmonií. Mimo jiné vystupovala v Bratislavě jako host koncertu Josého Carrerase. Její nahrávky pro vydavatelství Arco Diva vzbuzují svou autentičností pozornost i na mezinárodní hudební scéně.

Pěvkyně v roce 2014 iniciovala založení festivalu v Karlově Studánce a působí jako umělecký garant tohoto projektu. Dále je zakladatelkou komorního cyklu Pražské múzy a Nadačního fondu Evy Garajové pro komorní hudbu.

Klavíristka Jitka Čechová po studiu na konzervatoři v Praze pokračovala ve svém hudebním vzdělávání na Akademii múzických umění. Získala řadu cen z mezinárodních soutěží.

Těžištěm jejího repertoáru je česká hudba, zejména Bedřich Smetana, jehož kompletní díla také natočila. Je členkou Smetanova tria. Jako sólistku ji oceňuje kritika v mnoha evropských zemích a také v zámoří (Jihoafrické republice, Jižní a Severní Americe či Japonsku), kde spolupracuje s významnými orchestry a vystupuje se sólovými i komorními programy.

Jitka Čechová dostává pravidelně pozvánky na velké hudební scény a festivaly (Pražské jaro, Graz, Paříž, Alte Oper Frankfurt, Baden-Baden, Bodensee Festival, Český Krumlov, Moravský podzim, Edinburgh, Bamberg, Janáčkův máj, Ticino Musica).

Koncert začíná v tradičním čase, tedy v 17 hodin.

Vstupenky, festivalový autobus

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují, on-line na www.kupvstupenky.cz nebo na místě - před začátkem koncertu.

Reklama

Výběr článků

Načítám