Hlavní obsah

Ho-ho-hoo hoo hoo se nese novou soví jeskyní v děčínské zoologické zahradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sovy hrají v lidském životě důležitou roli. Někteří věří v jejich moudrost, nošení sov do Atén je známé rčení. Houkání nočního dravce také vyvolávalo děsivé představy. Mělo předznamenávat blízkost smrti. Sovy jsou ale především užiteční ptáci, likvidují škůdce. V děčínské zoo mají nový příbytek.

Foto: zoo Děčín

Výr virginský

Článek

V děčínské zoo vznikla loni nová expozice "Zvířat z chladných krajů“, sovy zde získaly nové obydlí, tzv. soví jeskyni. Puštíka bradatého návštěvníci měli možnost v zoo spatřit již v minulosti, výr virginský je novinkou.

Bubovi chybí samice

„Je to statný a velký pták, jeden z mnoha zástupců rodu Bubo. Dosahuje výšky 46 až 68 cm, rozpětí křídel 101 až 153 cm a hmotnosti zhruba 1400 g. Má velké ušní chvostky, rudohnědou tvář a bílou skvrnu na hrdle. Vrchní část těla je kropenatá, spodek těla tvoří žlutohnědé svislé vlnkování,“ informovala mluvčí zoo Alena Houšková

Zoo Děčín prozatím chová pouze samce, do budoucna se však bude snažit o zkompletování páru. Výra získala již v loňském ze zoo Brno a je mu jeden rok. Návštěvníci mohou puštíky a výra pozorovat z tzv. soví jeskyně.

Pestrý jídelníček

Výři virginští mají skvělý sluch, ten umožňuje nalézt přesné umístění kořist, číhají na ni na vysokých stromech. Převážně žerou malé až střední savce, např. krysy, veverky, myši, krtky, skunky, rejsky, netopýry, lasice, ale také ptáky, hmyz, korýše, obojživelníky, plazy nebo ryby. Ve volné přírodě obývají výři virginští Severní, Střední i Jižní Ameriku. Většinu času tráví na stromech.

Dospělci vydávají charakteristické „ho-ho-hoo hoo hoo“, mláďata většinou syčivé a prskavé zvuky. Při hnízdění páry převážně využívají opuštěných hnízd jiných druhů ptáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám