Hlavní obsah

Hlinsko má novou Pohádkovou stezku

Novinky, Jana Kittová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh dřevěného vojáčka a hravé prvky o přírodě se vinou novou stezkou v Hlinsku. Komiksová pohádka přibližuje dětem tradiční krajovou výrobu dřevěných hraček a mimo jiné také cestu stromu od semenáčku až k dřevěnému výrobku.

Foto: Simona Bartošová, Lesní svět
Článek

„Deset zastavení zdobí reálné autorské ilustrace našich dvou malířů. Děti se tu učí lesním souvislostem hrou a také vztahu ke kraji. Vedle vojáčkova příběhu na ně čekají třeba malované hádanky, zvuky stromů z dendrofonu nebo stromové pexeso,“ uvedl Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět. 

O dřevěném vojáčkovi od Ratajských rybníků

Trasa měří dva kilometry a spojuje městskou zástavbu s loukami, stromovím a rybníky. „Stezka byla zamýšlena zejména pro rodiny s dětmi. Ujdou ji i ty nejmenší,“ říká Petra Plisková, vedoucí Turistického informačního centra v Hlinsku.

Cesta vede od sídliště k rybníkům a zpět. Pět tabulí z deseti je věnováno poutavému příběhu v komiksu, který vypráví dědeček vnukovi. Je o dřevěném vojáčkovi, kterého si bere tatínek do války, ale ztratí ho. Vojáček se cestou osudu dostává zpět do rodného kraje a vše dobře dopadne, ač nečekaným způsobem.

Dřevěné prvky věnované přírodě jsou založeny na interakci, a tak si je děti i dospělí mohou sami otestovat. Třeba jeden z prvků nese příznačný název Člověče, nezlob v lese. „Když to děti baví, je pro ně přirozené být a žít v souladu s přírodou a chránit ji,“ vysvětluje Miloš Tomek.

Stezka stála zhruba 300 tisíc korun a byla hrazena kombinací městských a krajských prostředků. Pohádková stezka je první realizovanou z trojice plánovaných. Poslední dřevěné prvky tu byly instalovány během podzimu. Od prvního nápadu se stezka připravovala necelé dva roky. V teplejších měsících zde návštěvníci ocení i nové lavičky a přístřešky.

Matulova a Lázeňská stezka v dohlednu

Slavnostní otevření Pohádkové stezky se plánuje až před zahájením turistické sezóny příští rok. „Chystáme k tomu pro návštěvníky i pěkné prospekty s fotografiemi zelené vegetace. Ale už nyní může trasa udělat radost při hezké zimní procházce,“ říká Petra Plisková.

Obě další plánované stezky získávají konkrétní obrysy. „Rychlost realizace záleží na tom, jak se nám s konečnou platností podaří vyřešit financování,“ dodala Petra Plisková.

Část Lázeňské stezky je dokonce obnovenou trasou někdejší kupecké cesty ze 16 století podle původních map a doposud znatelného úvalu v terénu. V mezidobí na několik desítek let zmizela při zemědělském využívání půdy. Lázeňská stezka povede do Studnic a přes Svatojánské lázně se bude okruhem vracet zpět do Hlinska. Již dnes jsou na ní dva přístřešky a ke sto letům republiky zde bylo 28. října vysazeno 45 lip, aby v krajině tvořily přirozený předěl.

Matulova stezka bude věnována geologickému původu krajiny a zdobit ji budou žulové prvky zakomponované do dřevěných stojanů. Povede kolem lomu v Srní. „Baví nás dělat stezky tak, aby návštěvníkům přinášely zábavu a rádi se na ně vraceli. Doufáme, že se nám to tady v Hlinsku daří,” doplnil Miloš Tomek.

Reklama

Výběr článků

Načítám