Hlavní obsah

Hlediště libereckého Šaldova divadla dostává původní tvář

Novinky, Redakce Novinky

Z hlediště Divadla F. X. Šaldy v Liberci postupně mizí nevhodné látkové tapety, po dohodě s památkáři je nahradí světlé štuky. Divadlo tak dostane zpět původní historickou podobu, navíc se v hledišti zlepší akustika.

Foto: Zdroj: Divadlo F. X. Šaldy, Lukáš Trojan, město Liberec

Článek

Při odstraňování tapet se pod nimi začaly jako letokruhy objevovat jednotlivé stavební materiály - sádrokartony z počátku 90. let, duté cihly z 60. let, původní omítka na rákosových rohožích a mnohde i zazděné otvory, výklenky či dveře.

Další etapa rekonstrukce

Zlepšení akustiky a barevné zklidnění prostoru jsou hlavní cíle další etapy rekonstrukce Divadla F. X. Šaldy, která navazuje na rekonstrukci vzduchotechniky v minulém roce.

„Současný stav prostoru hlediště divadla lze charakterizovat jako dožilý a akusticky nevyhovující potřebám divadelní produkce. Hlavním motivem výtvarného řešení se tak stává odstranění kazetových obkladů s textiliemi, které jsou problematické jak z hlediska akustického, tak architektonického. Cílem je celý prostor barevně i materiálově zklidnit a o to víc nechat vyniknout původní dekorativní prvky jako je strop, čela balkónu a galerie a lóží," informovala Novinky Marie Pompová, vedoucí marketingu Divadla F. X. Šaldy Liberec.

Zjednodušena bude i podoba stávající primátorské lóže. Plánované zakončení stěn by mělo být inspirováno historicko-architektonickou situací a mělo by být akusticky plně reflexivní, bez použití látky.

Novou tvář představí premiéra Lovců perel

Rekonstrukce hlediště začala 4. května a potrvá do začátku srpna. Diváci novou tvář divadla uvidí již 21. srpna, na kdy je plánovaná první premiéra opery Lovci perel od Georgese Bizeta.

Stržení zhruba 40 let starých tapet a další úpravy hlediště v novorenesanční budově z roku 1883 s podporou památkářů si vyžádá 4,4 milionu korun. Náklady zaplatí divadlo z dotace od Libereckého kraje.

Autoři projektu rekonstrukce: ARC PROJEKT - doc. Ing. arch. akad. arch. Jan Hendrych, Ing. arch. Veronika Veselá; rekonstrukci provádí: firma Jiránek CZ s.r.o.

Reklama

Výběr článků

Načítám