Hlavní obsah

Hledání Stromoucha otevřelo jarní turistickou sezónu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v sobotu 5. března 16. ročníkem pochodu Hledání Stromoucha otevřel jarní turistickou sezónu a se skřítkem Stromouchem z Lanšperka a 506 účastníky uvítal všechny posly letošního jara.

Foto: Lukáš Prokeš

Zřícenina hradu Lanšperka, střeženého skřítkem Stromouchem, je vyhledávaným cílem turistických pochodů.

Článek

Před dávnými časy za vlády Přemysla Otakara II. byl rytíř Vilém pověřen úkolem najít místo pro pevný hrad, který by chránil říši před vpádem nepřítele. Vybral malebné místo nad řekou Orlicí s dalekým výhledem až na hřebeny Orlických hor, kde byl pak postaven hrad Lanšperk.

Pověst vypráví, že se při obhlídce terénu rytíř Vilém setkal s lesním mužem s tělem pokrytým kůrou, jehož ruce a nohy připomínaly větve stromu. Ten mu s nevolí sdělil, že se o les stará, a proto patří jemu. Po vzájemné dohodě nakonec souhlasil s postavením hradu, ve kterém bude mít svoji vlastní komůrku. Tak se stal zdatným ochráncem hradu a svou nadpřirozenou mocí při napadení země cizí armádou pomohl vyhnat toto vojsko z království.

Podle této báje se věří, že Stromouch chrání hrad dodnes, a konkrétní pomocí s opravami a údržbou mu přispěli v roce 2000 čtyři gymnazisté, kteří založili Sbor pro ochranu hradu Lanšperka, který pravidelně pořádá jarní turistický pochod na Lanšperk. Stromouch se tak stal navíc poslem jara a nyní se odvděčuje tím, že probouzí přírodu ze zimního spánku a cesty lemuje jehnědami a kočičkami a v chráněné oblasti Údolí Sejfů loukou plnou květů bledulí.

Akce nabyla takového věhlasu, že z původního počtu 88 účastníků se v posledních třech let rozrostla na více než 500 zájemců z řad nejen místních obyvatel a okolí, ale i turistů z celé České republiky včetně pravidelného zahraničního návštěvníka Kvetoslava Lumtzera z Popradu.

Tradičním konáním pochodu se stala první sobota v březnu a tak 5. března letošního roku opět členové Sboru Libor Kubišta (ekonom), Eva Biedermanová (učitelka), Radim Dušek (ředitel archivu), Eva Vaňková (advokátka) a Gunnar Künzal vítali v Pivnici U Skoby v Ústí nad Orlicí od 7 do 10 hodin účastníky, kteří se dostavili k registraci na vybranou trasu.

Na nejoblíbenější trasu 10 km se přihlásilo 188 účastníků, a to celých rodin i s dětmi v kočárcích, kdy věk nejmladšího byl zapsán údajem 6 měsíců a 5 dní. Na další trasu 15 km rozšířenou o návštěvu Černovíra a historické památky kaple sv. Gottharda postavené v roce 1851 nastoupilo 185 účastníků včetně bohatého zastoupení na obou trasách čtyřnohých zdatných ochránců i maličkých domácích mazlíčků.

Zdatnější turisté, kteří si přišli obnovit po zimě fyzické a psychické síly a získat razítko do své knížky pochodových záznamů o absolvovaných kilometrech v roce 2016, si zvolili náročnější trasy, a to 49 z nich 25 km, 22 dalších 35 km a 25 sportovců 50 km. Tyto trasy byly navíc rozšířeny o možnost prohlídky nejvýznamnějších památek v Letohradu, v Žamberku a na Žampachu.

Všem k příjemnému putování navíc vykouzlil skřítek Stromouch po nevlídných pochmurných dnech předchozího týdne na nebi azurovou modř ozářenou zlatými paprsky slunce. Sám pak přímo pod zříceninou hradu Lanšperka na stanovišti v hostinci na Podhradí uděloval razítka jako doklad o jeho návštěvě.

Do cíle Pivnice U Skoby se vrátilo 469 turistů, které zde přivítalo 37 účastníků stále více oblíbeného hvězdicového pochodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám