Hlavní obsah

Hlazení nahých dívčích zad na zámku Augustusburg je pěkná taškařice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polibte si tygra, potahejte praještěra za hubu, pohlaďte najádě, co se vám zlíbí… Mnohé další taškařice nabízí výstava čínských obrazů na největším saském zámku Augustusburg. Má úspěch po celém světě. Není divu, to jen tak nevidíte. Pozvánka na expozici slibovala trojrozměrný zážitek, skutečně byl.

Foto: Vratislav Konečný

trosečníci na voru, dokonalá iluze

Článek

Je vidět zdáli. Procovské sídlo pyšného Augusta II., pána nad Sasy. Vyjedete na hřeben Krušných hor nad Chomutovem, asfaltka směřuje na Chemnitz, česky Saskou Kamenici, před pár desítkami let jsme místo znali jako Karl-Marx-Stadt.

Zhruba deset kilometrů před Kamenicí silnice zatáčí vpravo. Královský Augustův zámek se vyloupne na obzoru hned za výhledem na jednu z mnoha větrných elektráren, kterých jsou tu solidní háje. Zámek saského kurfirsta Augusta II. se stavěl na místě poškozeného hradu v letech 1568 až 1572.

Sloužil jako lovecké sídlo saského dvora až do roku 1772, pak se odtud stěhovaly rozsáhlé sbírky na další zámky v okolí. Poté nastal jeho úpadek, v roce 1775 v části budov začali skladovat chmel a obilí, ze stavby strhli ozdobné prvky. Vysoké komíny a balustrády měl původně kolem celého hlavního objektu.

V roce 1813 ho využili jako lazaret v napoleonských válkách, načež část budov obsadily státní úřady, jejichž zaměstnanci tu bydleli. Několikrát posloužil jako vězení, jedno za jakého režimu – monarchie, nacisté, komunisté.

Válka zámek nepoškodila, wehrmacht utekla před nastupující Rudou armádou, která ho kupodivu neponičila. Ač si jinde počínala dost barbarsky.

Iluzí budete vy sami  

Zásadní rekonstrukce zámku začala v 50. letech minulého století, a povedla se, proto můžeme jít navštívit ony téměř zázračné obrazy, jak je vystavovatelé prezentují. 

Přestože fantazie mi pracovala téměř na vládní úrovni, tak jednoduchý trik jsem nečekal. Obrazy jsou nakresleny tak, aby některé detaily vytvářely iluzi děje mimo rám. Takže namalovaného tygra můžete líbnout na čenich nebo ho vzít za packu, tlamosaura tahat za provaz ven z plátna, hurisku lechtat třeba na konci zad. Proto také motto výstavy zní Umění jsi ty!

Můžete se cpát do plného busu, chytat do dlaní vodu prýštící z vázy, můžete cokoli, hlavně sami tvoříte třetí a jediný plastický rozměr. Pokud vás u toho někdo vyfotí, je iluze téměř dokonalá. A fotí se tu ostošest.

Zámek je ale exponátů plný, každý  si něco vybere, od muzea  motorek, přes expozici přírody a lovu po mučící nástroje.

Městečko je také pěkné, vede z něho do nedaleké vsi pozemní lanovka, také solidní zážitek.

Doprava autem: 60 km z Chomutova, 90 km z Karlových Varů, 80 km z Mostu. Vstupné: Muzeum motorek »Motorradmuseum« 6 €/ rodina 16 € | Zámek »Schlossmuseum« 6 €/ rodina 16 € (AUDIOGUIDE v češtině 2 €) | Mučírna »Schlosskerker« 2 € | Všechno výše uvedené »Kombiticket« 12 €/ rodina 30 € | Vyhlídková věž »Aussichtsturm« 1 € | Výstava 3D obrazů »Du bist die Kunst« 7,50 €.

Reklama

Výběr článků

Načítám