Hlavní obsah

Hlavní scénu Divadla loutek Ostrava zabrali loupežníci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek v 17 hodin ožije hlavní scéna Divadla loutek Ostrava novou premiérou inscenace Ronja, dcera loupežníka. Známý titul švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové zdramatizovala Daniela Jirmanová.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava. Ronja, dcera loupežníka. Z generálky. Právě se narodila.

Článek

Je to život, který běží po tisíciletí. Rodina je základ života, a to se ctí ve všech rodinách. Myslí si rodiče. A zrovna na jednom hradě se sejdou dvě loupežnické bandy, party, které loupí, co jim přijde pod ruku.

Jednou v nečase, když prší, leje a živly i neživly se bouří, se narodí v jedné takové rodině dcera, které dají jméno Ronja. Ve druhé rodině, jako by čert nechtěl, se narodí také dítě, chlapec jménem Birk.

Příběh začíná. Kvůli jemnému zemětřesení se hrad, na kterém žije loupežnická banda jistého Mattise, právě tomu, kterému se narodila dcera Ronja, rozpůlí vedví. Tu druhou půlku časem obsadí druhá loupežnická banda pod vedením loupežníka Borka. Této rodině se narodil chlapec Birk.

Jen čirou náhodou se po mnoha letech - no řekněme, po šestnácti - tito dva mladí sejdou a jeden druhému zachrání život. A tak se dohodnou. Jsme bratr a sestra! 

"Novinka v repertoáru Ostravského divadla loutek vypráví příběh o přátelství tak silném, že dokáže smířit i dva znepřátelené rody. Inscenace v režii Martina Tichého Ronja, dcera loupežníka bude mít premiéru v pátek 5. dubna 2019. Na příběhu jsem neměla potřebu nic zásadního měnit. K adaptaci jsem přistupovala s respektem a pokorou. Pochopitelně se na jeviště nedá převést úplně vše, co je v knize. Chtěli jsem zachovat hlavní motivy a atmosféru, a to se nám, doufám,  podařilo," říká Daniela Jirmanová, dramaturg Divadla loutek Ostrava.

Hudbu napsal Pavel Helebrand. Scénu, loutky, kostýmy jsou z dílny Roberta Smolíka, stejně jako výtvarná část programu.

V hravních rolích hrají a vedou loutky: 

Ronja - Karolina Hýsková, Birk - Petr Sedláček, Mattis, - Martin Legerski, Lovisa - Lenka Sedláčková, Borka - Aleš Petrič, Plešek, Udisa - Božena Homolková.

Diváci se setkají s dalšími postavami: Loupežníkem Pírkem, loupežníkem Lamželezem, kupcem, Berkovými loupežníky, divými větrnicemi, se skřítky šediviky, se skřítky čumbrlíky, s bludičkami, divokými kobylkami a lesní zvěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám