Hlavní obsah

Hlavní program Muzejní noci se na Dobříši odehraje v areálu zámku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toulky přírodou v zámecké galerii, hudební zastavení v Zrcadlovém sále, procházka po francouzském parku, kulturní vystoupení na nádvoří, premiéra filmového dokumentu… Bohatý program slibuje letošní Muzejní noc, která se koná v sobotu 25. května na zámku Dobříš. Vstupné na ni je navíc zcela zdarma.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Návštěvníci Muzejní noci mohou navštívit romantický francouzský park

Článek

Náplň podvečerní májové slavnosti zorganizovalo Kulturní středisko Dobříš ve spolupráci se Správou zámku Dobříš. Muzejní noc se zde koná již pošesté. „Jde o mezinárodní akci, která má za cíl jednou v roce netradičním způsobem a v netradičním čase zpřístupnit muzejní sbírky, galerie a zajímavé historické památky,“ vysvětluje Jindra Kastnerová z KS Dobříš.

Podle jejích slov má Muzejní noc kořeny v Německu – první ročník se uskutečnil v roce 1997 v Berlíně. Do Čech se dostala v roce 2004, kdy ji uspořádalo hlavní město Praha. „Výrazný ohlas mezi návštěvníky zapříčinil její rozšíření do dalších měst v České republice, mimo jiné na Dobříš,“ podotýká Kastnerová.

Keramický model města je novou dominantou muzea

Brány dobříšského zámeckého areálu se otevřou v 17. hodin, kdy na nádvoří začne taneční vystoupení spolku KUS žen Dobříš. Po nich se zde představí také místní Swing band, folková kapela Naopak a Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů.

Po celou dobu, co se na nádvoří zámku bude tančit a zpívat, mohou návštěvníci zavítat do nové expozice Muzea města Dobříš, kde zhlédnou unikátní keramický model staré Dobříše. „Z dobříšské hlíny ho vytvořil Josef Tichý a Tomáš Wilda. Za pozornost stojí především velký model dobříšského náměstí a Petrovičovy ulice o ploše 8,5 metrů čtverečných,“ sděluje Kastnerová.

Podle jejích slov kromě prohlídky muzea doplní kulturní program Muzejní noci rovněž romantická procházka podvečerním francouzským parkem či návštěva Zrcadlového sálu za tónů hudby. Od 18 do 19 hodin si pak přijdou na své především milovníci umění a přírody. „V Galerii JCM si mohou prohlédnout výstavu obrazů Věry Mačkové Toulky přírodou,“ doplňuje Kastnerová.

Symbolické vyvrcholení letošní Muzejní noci se odehraje v zámecké konírně. Od 20 hodin se zde uskuteční dobříšská premiéra – projekce filmového dokumentu Naučná stezka Karla Čapka v režii Pavly Petrákové Slancové a v produkci Památníku Karla Čapka.  

V případě deštivého počasí se kulturní program uskuteční ve vestibulu zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám