Hlavní obsah

Hlasy zvonů oznamovaly slavnostní otevření zrekonstruovaného evangelického kostela v Bohuslavicích

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Bohuslavice nad Metují ležící na pomezí okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod má zhruba tisíc obyvatel a jistou zdejší zvláštností jsou dva kostely - v centru kostel sv. Mikuláše a na severovýchodním okraji evangelický kostel, který za poslední rok a půl zcela změnil svou podobu.

Foto: Dana Ehlová

Nově zrekonstruovaný kostel v Bohuslavicích nad Metují

Článek

Díky finančním prostředkům z projektu Putování severovýchodními Čechami a Dolním Slezskem bez hranic, které pokryly 90 % nákladů z celkových zhruba 6 miliónů Kč, byly realizovány rozsáhlé stavební úpravy. Jejich nejviditelnějšími fázemi je nová fasáda, střešní krytina, opravené věžní hodiny, nová přístupová cesta a okolí kostela zbavené přerostlých a neudržovaných dřevin. 

Kostel, sloužící evangelíkům již od 3. prosince 1899, byl po rozsáhlé rekonstrukci znovu slavnostně otevřen v neděli 2. prosince. První adventní neděle se tak stala zcela mimořádným dnem v celé jeho historii, neboť stejně jako v roce 1899 i letos se v tento den rozhořela první svíčka na adventním věnci.

Význam události v Bohuslavicích nad Metují signalizovaly krátce před třetí hodinou odpolední hlasy zvonů a poté fanfáry předcházející slavnostnímu přestřižení pásky a otevření vstupu do kostela, jenž se krátce nato zcela zaplnil. Průběh rekonstrukce objektu připomněl přítomným starosta obce Jiří Tojnar, který zároveň poděkoval všem, co se na ní podíleli.

A pak už přišla na řadu slavnostní hudba v podání Smíšeného pěveckého sboru Kácov z Nového Města nad Metují, který pod vedením sbormistra Jiřího Skopala a za klavírního doprovodu Jiřího Vondráčka zazpíval nejprve skladby klasické hudby jako Sanctus, Gloria, Ave Maria, Magnificat nebo Pastorely Jakuba Jana Ryby. Úplný závěr prvního koncertu v nových prostorách kostela tvořily vánoční koledy.

Slova starosty obce o tom, že kostel bude sloužit evangelíkům, ale také kultuře, potvrzují i další plánované adventní akce. Šestého prosince vystoupí v Bohuslavicích Smyčcový soubor Archi noc brio z Nového Města nad Metují a pěvecký sbor Terénní berušky, 16. prosince Vysokoškolský umělecký soubor z Pardubic a 21. prosince Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují.    

Reklama

Výběr článků

Načítám