Hlavní obsah

Historik Jan Jirák povede přednášku o historii čachrovského zámeckého pivovaru

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Komunita Čachrov srdečně zve všechny zájemce na přednášku Jana Jiráka o historii čachrovského zámeckého pivovaru Světlozdroj a jeho konkurenti. Akce se koná v pátek 8. března v 18 hodin v neoficiální kavárně Kulička Čachrov čp. 45.

Foto: ilustrační foto Spolek Komunita Čachrov

Přednášku o historii čachrovského zámeckého pivovaru, založeného r. 1427, povede Jan Jirák.

Článek

Přednáška nabídne i novou knihu

Na akci bude řeč i o nové dvoudílné knize Klatovská pivovarská chasa aneb Pivovary a pivovárky okresu Klatov I. a II., jejíž autorem je historik a archivář Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Jan Jirák. Kniha byla slavnostně pokřtěna před měsícem dne 8. února v KD (Pivovaru) v Chanovicích.

Autorem obou publikací je historik Jan Jirák s kolektivem. Tvůrce pohovoří o náročném letitém bádání na knižním počinu. O pátrání po celém okresu Klatovy v terénu, ale i o hledání v archivech, muzeích a u sběratelů. Zájemcům knihy se i podepíše.

Knihy popisují 152 míst, na kterých se vařívalo či dnes vaří pivo. Z důvodu četnosti míst a množství informací je dílo členěno na region klatovský (1. díl) - Klatovská pivovarská chasa aneb Pivovary a pivovárky okresu Klatovy a prácheňský (2. díl) - Prácheňská pivovarská chasa aneb Pivovary a pivovárky okresu Klatovy.

Každý díl má zhruba 200 stran textu plus barevnou fotopřílohu. A k tomu ještě jsou v každé knize další data na elektronickém nosiči – dokumenty, fotografie pivních zařízení, lahví, hostinců apod.

Pivovarských míst bylo hojně a souvisela s nimi další řemesla a zemědělská produkce. Okres byl vyhlášenou chmelařskou oblastí. Autor nezapomněl ani na dějiny abstinenčního hnutí v zemích českých či na zajímavé historky z hostinců.

Během akce bude možné publikace zakoupit. Kniha vznikla ve spolupráci s Vlastivědným muzeem Dr. Hostaše v Klatovech, p. o. Vydání publikace podpořil Plzeňský kraj.

Přednáška Jana Jiráka proběhne v pátek 8. března v 18 hodin v neoficiální kavárně Kulička Čachrov čp. 45. Vstupné na akci je 50 Kč. V ceně je i ochutnávka piv.

Reklama

Výběr článků

Načítám