Hlavní obsah

Historické i novodobé unikáty uvidí návštěvníci Týdne kostelů v Přepychách. Zazní také krásná hudba

Novinky, Dana Ehlová

Noc kostelů letos v Přepychách přejmenovali na Týden kostelů, což lépe odpovídá tomu, co se bude v tamním kostele sv. Prokopa a jeho blízkosti dít.

Foto: Dana Ehlová

Noc kostelů letos v Přepychách přejmenovali na Týden kostelů, což lépe odpovídá tomu, co se bude v tamním kostele sv. Prokopa dít.

Článek

Na sobotu 25. května jsou připraveny komentované prohlídky nejen svatostánku, který tvoří dominantu obce, ale také navazující „tajemné“ středověké podzemní chodby, která vznikla ve 14. až 16. století a vede od kostela směrem k faře.

V době od 9 do 11 hodin se pod dohledem dobrovolných hasičů vydají zájemci na průzkum části štoly, jež bude za tím účelem osvětlena. Dno prozatím zprůchodněné trasy se nachází zhruba ve čtyřmetrové hloubce. V místě vchodu je vysoká pouze 160 cm, u fary pak téměř 230 cm.

To kostel sv. Prokopa přivítá účastníky hned na třech místech. V samotné lodi, na kůru a ve věži. Všude se totiž nachází vzácné památky, zřejmě vůbec nejvzácnější, jimiž Přepychy disponují. Heraldické starobylosti – zazděné náhrobky nebo křtitelnici ve tvaru obráceného zvonu z roku 1550 představí účastníkům Petr Kropáček.

„O patro výš“ – na kůru – budou připraveni varhaníci Lukáš Koblása a Vladimír Jelínek, aby dokázali, v jak skvělé kondici je nyní královský nástroj postavený v roce 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem, jenž prošel v letech 2015 – 2017 celkovou náročnou obnovou. Určitě zazní hudební ukázky, aby se návštěvníci přesvědčili, co všechno varhany dokážou.

Další část programu se odehraje vysoko nad zemí, ve zvonici, kde se to, řečeno s nadsázkou, zvony doslova hemží. Dva kusy - jeden odlitý roku 1545 a druhý 1559 - patří k historicky nejcennějšímu, co v Přepychách mají. Jen zázrakem "přežily" rekvizici během obou světových válek, což se nepodařilo v případě třetího, nejmladšího zvonu z roku 1931, který byl odvezen v roce 1942.

Po tři čtvrtě století se situace změnila a rok 2018 se v tomto směru zapsal zlatým písmem do dějin obce. Nejenže se podařilo nejprve zrestaurovat oba vzácné zvony, ale poté také nahradit ten chybějící - novotou zářící zvon sv. Jiří, odlitý mistrem zvonařem Petrem Rudolfem Matouškem v holandském Astenu, jehož patronem se stal známý režisér Jiří Strach, už od loňského 31. července vyzvání do kraje.

„Máme na tento den povoleno zvonit třeba i každou čtvrthodinu, podle množství zájemců tak, aby si zvonění mohli vyzkoušet i dárci,“ prozradila s radostí o sobotě 25. května starostka obce Zdeňka Seidelová, iniciátorka obnovy zvonů i varhan a štědrý dárce v jedné osobě.

Akce bude pokračovat o týden později - v pátek 31. května rozezní v 18 hodin kostel sv. Prokopa barokní a klasické skladby v podání špičkového souboru žesťových nástrojů Brass Band, který vznikl u Ústřední hudby Armády ČR z předních hráčů žesťových sekcí.

Armádní těleso tak vystoupí v rodné obci pplk. Karla Pšeničného, bývalého dirigenta ústřední hudby ČSLA a Posádkové hudby Praha. Koncert Brass Bandu navíc zahájí letošní cyklus benefičních koncertů v Přepychách a zároveň zde zakončí Týden kostelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám