Hlavní obsah

Historické hrací strojky z Jilemnice půjdou brzy do depozitáře, k vidění jsou jen do konce týdne

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho návštěvníků se na výstavě Krkonošského muzea v Jilemnici přesvědčilo, že už v dávné minulosti existovaly stroje, které dokázaly hrát na hudební nástroje. Široký výběr různých typů bude představen do neděle 15. března.

Foto: archiv Patrika Pařízka

Hra na flašinet nebo street piáno byla odedávna součástí pouličních zábav a slavností

Článek

Textové panely zpracované do formy dobového tisku přibližují vznik a vývoj nejpříjemnějších hracích hodin, obdiv budících píšťalových mechanismů, věhlasných hřebíčkových hracích strojků, senzačních polyfonů, vkusných elegantních symfonionů, báječných aristonů, zázračných flašinetů i brilantních patentních orchestrionů. Doplněny jsou i historky z minulosti dokreslující atmosféru tehdejších náměstí, hostinců a tančíren.

Vystaveny jsou stroje, jež pomáhaly v obživě žebráků a válečných invalidů, nebo které hrály pro potěšení v měšťanských salonech. Nejrozšířenějšími mechanismy 19. a 20. století byly hřebíčkové hrací strojky. Nejtypičtější jsou švýcarské leštěné skříňky s velkými vyladěnými hřebeny a válci s hřebíčky.

Jejich výroba byla však hojně zastoupena i v Čechách, kde získala světovou úroveň. Strojky byly doplňovány do hodin, obrazů, fotoalb a dalších například upomínkových předmětů. Na výstavě je k vidění například hrací židle, která po dosednutí spustila jednu ze dvou skladeb.

Podle ředitele muzea Jana Luštince jde o interaktivní výstavu. „Návštěvník si může najít, kterou skladbu by chtěl slyšet a některé věci předvádíme i naživo,” uvedl.

Bonusem k výstavě je místní unikát - Metelkův betlém se 142 pohyblivými figurkami, jež vytvářejí 350 pohybů. Jde o jeden z nejpozoruhodnějších evropských betlémů. Součástí je právě i hřebíčkový a píšťalový hrací strojek.

Ačkoli je výstava doplňována předměty z mnoha muzeí, je putovní. Další termíny konání budou k dispozici na stránkách autora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám