Hlavní obsah

Herny v Bohumíně definitivně skončily

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po desetiletém boji proti hernám a hazardu v Bohumíně slaví. Všechny velké podniky s videoterminály konečně musely zavřít. U největších heren v samotném centru města už gambleři narazí jen na tvrdou kliku a ceduli "herna uzavřena".

Foto: Pavel Čempěl

I herně San Marco na pěší zóně po letech protiprávního provozu zrušilo ministerstvo financí povolení. Od minulého týdne už je uzavřena.

Článek

„Po letech boje s Ministerstvem financí (MF) jsme se konečně dočkali. Všechny velké herny už musely zavřít, jedna z nich dokonce přímo na pěší zóně, protože ministerstvo jim zrušilo povolení, a to v minulých dnech nabylo právní moci. Trvalo mu to sice dlouhé tři roky, ale nakonec jsme se přeci jen dočkali,” řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Boj Bohumína proti hazardu začal v roce 2005. Tehdy zastupitelé přijali zákazovou vyhlášku ve vytypovaných ulicích s hernami a tím klesl počet automatů ze 140 na 30. Město se tak vzdalo pětimiliónového příjmu. Jenže pak přišla nová generace přístrojů - videoterminály. MF je, i přes odpor obcí, povolovalo ze dne na den jako na běžícím pásu. Před třemi lety se ale měst zastal Ústavní soud, který uznal, že videoterminál je totéž, co výherní automat a obce mají právo na jejich regulaci. Jenže od té doby se až dosud dlouho nic nedělo. Důvodem byla liknavost ministerstva.

„Při povolování bylo MF nesmírně rychlé a protiprávně povolovalo do míst se zákazem napříč republikou desítky či stovky přístrojů denně. Jen u nás v Bohumíně stihlo v průběhu několika dní udělit povolení pro 200 videoterminálů. S jejich rušením už bohužel tolik nepospíchalo. Čekali jsme na ně dlouhé tři roky. MF tudíž opět postupovalo protiprávně. V některých případech nedodržovalo správní řád a půl roku mu trvalo, než udělalo nějaký úkon,” sdělil Petr Vícha.

Bohumínští svůj tvrdý postoj vůči hazardu mnohokrát dokázali. Zákazovou vyhlášku mnohokrát rozšířili, vždy když hrozilo nebezpečí vzniku nové herny, a to až na 27 ulic. Od letošního ledna ji dokonce nahradila nová celoplošná vyhláška. Její vydání nebylo v době, kdy Bohumínští začínali boj s hazardem, ještě možné.

Poslední automaty z Bohumína zmizí, až jim skončí platná povolení. „Nejde o velké herny, ale pouze o několik přístrojů rozmístěných v okrajových částech města, proti kterým jsme původně ani bojovat nechtěli. Brojili jsme proti velkým hernám. Ve městě nám tak zbývá 11 automatů, které povoluje město, a ty zmizí na konci letošního roku, a 6 videoterminálů, které mají oprávněná povolení od MF až do roku 2019,” upřesnila vedoucí finančního odboru bohumínské radnice Eva Giecková.

Plošným zákazem chtěl Bohumín deklarovat svůj nekompromisní postoj  k hazardu. „Vypadá to, že náš vleklý boj s hazardem je u konce. Ovšem při naší legislativně a ministerstvech si nemůžeme být stoprocentně jistí nikdy,” konstatoval Petr Vícha.

Z loterií Bohumín v posledních dvou letech inkasoval do rozpočtu 10 miliónů korun. Dobrovolně se jich rád vzdá. „O peníze z hazardu nestojíme. Velmi rádi o ně přijdeme. Jen v bohumínských hernách lidé ročně prohráli na 40 miliónů korun. Vesměs automaty totiž vyhledávají lidé, kteří pobírají sociální dávky, a tyto peníze přece mohou skončit úplně jinak než v bezedných hracích přístrojích,” dodal bohumínský starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám