Hlavní obsah

Herečky Jana Štěpánková a Zlata Adamovská "utíkají" z divadla Ungelt až do Dobrušky

Novinky, Dana Ehlová

Herecký koncert očekávají pořadatelé i natěšení příznivci divadla 31. ledna v Dobrušce. Odehrají ho dvě výjimečné herečky - Jana Štěpánková a Zlata Adamovská - během představení Na útěku, které má v domovském Divadle Ungelt za sebou už více než dvě stě repríz a diváci se ho stále nemohou nabažit.

Foto: Divadlo Ungelt (archiv)

Jana Štěpánková a Zlata Adamovská ve hře Na útěku

Článek

Jedná se o příběh dvou žen, v němž se během stopování náhodou potká Claude (Jana Štěpánková), která utíká z domova důchodců, a Margot (Zlata Adamovská), odcházející od rodiny, protože má všeho už po krk. Obě ženy se rozhodnou změnit svůj život a na cestě za svobodou spolu stráví několik dní, které se stanou zásadními pro jejich další bytí. 

Autory hry Na útěku jsou zkušení herci, scenáristé a baviči Pierre Palmade a Christophe Duthuron, kteří si vzájemnou spolupráci vyzkoušeli už při psaní hry Pierre a syn pro ikonu francouzského humoru Pierra Richarda. Na prkna, která znamenají svět, byla inscenace uvedena 12. září 2007 a stalo se tak v reprezentativním sále Théâtre Femina francouzského města Bordeaux. Později se přesunula na Montmartre, do pařížského divadla Théâtre des variétés. Pro Divadlo Ungelt hru zrežíroval Ladislav Smoček a českou premiéru měla 27. a 28. listopadu 2009.

Na útěku je tragikomedie o touze po svobodě, o síle touhu uskutečnit, protože snášet křivdy, které ponižují a dusí zároveň, není možné do nekonečna. Je to hra napsaná s humorem, pro někoho možná až s černým, pro jiného se situacemi "ze života", v nichž však nechybí nádech smutku.

A co o této road movie řekla Zlata Adamovská? “Divadlo je založeno na fantazii, nemáme k dispozici výpravnou scénu ani možnost nějakých efektů. Vracíme se tak k prazákladu tohoto umění a vyprávíme příběh. Zůstáváme jen my dvě s tím slovem." 

Diváci, kteří si nenechají první letošní profesionální představení ve velkém sále Společenského centra v Dobrušce ujít, se tedy mají na co těšit. A pozvánkou k účasti mohou být i slova uměleckého ředitele a majitele Divadla Ungelt Milana Heina, který tento titul pro české jeviště objevil: „Hned po přečtení textu mi bylo jasné, že o tuto hru nesmí Ungelt přijít. A bylo mi jasné, že režírovat by ji měl Ladislav Smoček. Jen jsem hned nevěděl komu ty dva výjimečné ženské herecké party svěřit. Věřím, že jsem se strefil. Jana Štěpánková a Zlata Adamovská jsou ideální české představitelky Claude a Margot.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám