Hlavní obsah

Herečka Veronika Arichteva se naučila samovyšetření prsu

Novinky, Kateřina Martykánová

Jak se správně provádí samovyšetření prsu a proč je nutné jej pravidelně vykonávat, už ví i herečka Veronika Arichteva. Ta v úterý v pražském Palladiu otevřela edukativní stánek o. p. s. Dialog Jessenius a zahájila tak 2. ročník projektu Ruce na prsa.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Rakovina prsu je u nás nejčastějším onkologickým onemocněním u žen a ročně přibývá zhruba dalších 7000 případů. Se zákeřnou nemocí se setkala i herečka Veronika Arichteva, jejíž sestra před časem úspěšně absolvovala onkologickou léčbu. Také proto se Veronika rozhodla jít příkladem ostatním mladým ženám a dívkám.

„Jsem ráda, že můžu podpořit tuto akci. Když bylo moji sestře Katce 28 let a měla půlroční holčičku, lékaři jí našli velký nádor v prsu. Bylo to těžké období, ale Kačka je bojovnice,” říká Veronika. „Samovyšetření prsou by mělo automaticky patřit do života každé ženy,” dodala.

Stejně jako Veronika Arichteva mohou i ostatní ženy a dívky v 2. podlaží nákupního centra Palladium (před supermarketem Albert) získat praktické zkušenosti i užitečné rady. Stánek s odborníky zde bude k dispozici denně od 11. do 19. hodiny až do 1. března. Na speciálním fantomu si zájemkyně vyzkouší nejen, jak se samovyšetření provádí, ale také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří.

Nákupní centrum Palladium je jedním z osmi míst po celé ČR, kam preventivní projekt Ruce na prsa do konce června zavítá. Příští zastávkou bude nové obchodní centrum Quadrio, kde bude stánek k dispozici od 3. března.

„V loňském roce využilo této možnosti na 4000 žen a dívek, které navštívily náš stánek v obchodních centrech po celé republice během naší road show,” informovala ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius Michaela Tůmová a doplnila i další možnosti, jak se dozvědět informace o správném postupu samovyšetření.

„Naše speciální aplikace pro mobilní telefony nabízí nejen postup krok za krokem, ale je především praktickým pomocníkem, který ženy každý měsíc upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření,” řekla Tůmová.

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám