Hlavní obsah

Herečka Pavlína Kafková se objeví v připravovaném dramatu Smrtihlav

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v současné době můžeme vidět Pavlínu Kafkovou, členku činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, v muzikálu Balada pro banditu anebo v komediích Habaďúra či Ideální manžel, brzo se s ní setkáme v nové inscenaci Smrtihlav.

Foto: Robert Rohál

Herečka Pavlína Kafková.

Článek

Hra německého dramatika Martina Walsera, kterou připravuje režisér Peter Gábor, by měla mít premiéru koncem ledna příštího roku. V dramatu Smrtihlav, ve kterém rodiče zatají svou temnou minulost a ona padne na hlavy jejich dětí, ztvární Pavlína Kafková postavu Týničky.

"Těším se na zkoušení. I když téma je opravdu neveselé, láká mě postupné rozkrývání příběhu, který se dotýká nelidských zločinů druhé světové války, o kterou jsem se zajímala  ještě před obsazením do role Týničky. Nelehká doba druhé světové války mě zajímá z mnoha důvodů. Právě to, že o této příšerné době a lidech té epochy budeme vědět více,  nám dává šanci, že se nic podobného nebude opakovat. Jsem opravdu zvědavá a „natěšená“ na výklad  představení. S režisérem Peterem Gáborem nespolupracuji poprvé, známe se dlouhá léta a tvorba s ním je pro mne vždy inspirativní - a doufám, že je to i naopak."

Velkou příležitost dostala v baletním představení Padající andělé, ale svůj pohybový talent může uplatnit i v muzikálu Balada pro banditu. Velký úspěch pak zažívá v komediích.

Na otázku, co pro ni tyto příležitosti znamenají, říká: "Hrát v komedii, u které lidé opravdu křičí smíchy, je skutečná herecká psychoterapie. Po představení mají všichni zúčastnění zlepšenou náladu už jen z té pozitivní energie, která na vás z publika dýchá. Mluvím o komedii Habaďúra, ve které mé kolegy Jirku Sedláčka a Vladimíra Poláka obecenstvo miluje. Lidé na toto představení chodí opakovaně, a i když  má někdo raději sofistikovanější humor, tak si myslím, že tento typ komedií je pro divadlo užitečný. Komedie Ideální manžel, to je kultivovaný, krásný anglický humor, a ten mnoho lidí vyhledává. Je radost spolupodílet se na večeru, který je šarmantní, noblesní a jiskřivý jako pravé šampaňské. Herci i diváci jej náležitě vychutnávají. Balada pro banditu a Padající andělé, každé představení je samozřejmě jiné, ale jedno je spojuje - pohyb. Miluju pohyb a pohybové divadlo vůbec, to je má srdeční záležitost."

Pavlína Kafková vytvořila na ostravské scéně za dvacet let pěknou řádku rolí, vedle toho točila pro film i televizi s režiséry jako jsou Dušan Klein, Zdeněk Zelenka nebo Eva Sadková. K důležitým oceněním jejího talentu patří třeba i širší nominace na Cenu Alfréda Radoka za ženský herecký výkon, za ztvárnění role vrchní sestry Ratchedové v inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem.

A na které herecké úkoly, kterých se dostalo na scéně Národního divadla moravskoslezského, vzpomíná ona sama ráda? "Rolí je samozřejmě více a v každé, i  třeba v té menší, jsem si našla smysl a důvod, proč mě bavila a baví! Ten proces vzniku  je neskutečné dobrodružství. Nemůžu zapomenout na zrod Roxany v Cyranovi, Markýzu de Merteuil z Nebezpečných vztahů, zmiňovanou vrchní sestru Ratchedovou z Přeletu nad kukaččím hnízdem, paní Cheveleyovou z Ideálního manžela, také proces vzniku  a práce na představení Padající andělé bylo pro mne nesmírně poučné období... Z dřívější doby třeba na Mahulenu z Radúze a Mahuleny. A vše od Shakespeara, který je samozřejmě vždy řemeslnou výzvou," uzavřela Pavlína Kafková.

Další info: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám