Hlavní obsah

Herečka Jorga Kotrbová slaví narozeniny, léta byla hvězda, ale dnes už nehraje

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaasedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech herečka Jorga Kotrbová. Léta hrála v divadle, ale oblíbilo si ji i filmové a televizní publikum. To vzpomíná na její titulní roli v televizní pohádce Zlatovláska nebo na komedie Utrpení mladého Boháčka či Pátek není svátek.

Foto: archiv autora

Jorga Kotrbová v komedii V podstatě jsme normální.

Článek

Jorga Kotrbová se narodila 27. dubna 1947 v Praze a svou první roli dostala ve filmu Karla Kachyni Trápení (1961). I když jí bylo v době natáčení třináct, své hlavní postavy se zhostila přirozeně a s mimořádným citem. Lyrický příběh o dívce, která se spřátelí s divokým koněm, měl takový úspěch, že dostala nabídku do vinohradského divadla. Tehdy zaskočila za těhotnou herečku v roli Betty Parisové v Millerově Honu na čarodějnice, což nakonec změnilo její plány.

Místo toho, že by šla studovat veterinární lékařství, o čemž léta snila, jí učarovalo herectví a začala se připravovat na zkoušky na pražskou DAMU. Nakonec nikoho ze svého okolí nepřekvapila tím, že byla přijata a že školu v roce 1969 zdárně absolvovala. Ostatně ještě během studia natočila několik filmů, například Maratón (1968) nebo Flirt se slečnou Stříbrnou (1969).

V roce 1969 nastoupila do Realistického divadla v Praze (dnešní Švandovo divadlo), kde působila až do roku 1993. Kdysi tam začínala s rolemi dospívajících, často svéhlavých dívek, záhy ale přešla k velkým postavám světového dramatu. Potom se stala členkou souboru Divadla Na zábradlí, kde zářila ve hrách A. P. Čechova, ale také v dalších hrách klasického domácího i světového moderního repertoáru.

Avšak i to je už minulost. Dnes kdysi oblíbená a vyhledávaná herečka už řadu let nehraje a ani nedává rozhovory. Už před časem se odstěhovala z Prahy na venkov, kde koupila domek a kde si užívá radostí spokojené penzistky a babičky.

Díky její bohaté filmografii však na ni publikum jen tak nezapomene, můžou za to televizní reprízy. Není to jen její něžná Zlatovláska (1973) nebo rozmarná princezna z filmové pohádky Honza málem králem (1977), byla tu i pestrá galerie moderních mladých dívek a žen, které byly často potvory. Takové byly třeba její hrdinky ve filmech Půlnoční kolona (1972) nebo Dva muži hlásí příchod (1975).

O poznání jiným typem byla její mladá zootechnička Janička Pazderková v Utrpení mladého Boháčka (1969) nebo Anděla ve snímku Kateřina a její děti (1970). K výrazným typům patřila i její atraktivní paní Nováková ve filmu Pátek není svátek (1979), na který navázalo pokračování v podobě snímku V podstatě jsme normální (1981).

Bohatá je rovněž hereččina bilance televizních inscenací a pohádek stejně jako divadelních záznamů. S filmy určené pro kina je to dohromady téměř osmdesát titulů. Tak jako tak byl jejím prozatím posledním televizním filmem Smrt pedofila (2003), zatímco v celovečerním filmu se objevila naposled ve snímku UŽ (1995).

Jistou raritou může být i černobílý hudební klip Láska bláznivá (1970), kde se spolu s Karlem Gottem objevuje i tehdy třiadvacetiletá Jorga Kotrbová.

Jorga Kotrbová byla dvakrát vdaná a má dvě dcery a syna. Její dcera Tamara je také herečkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám