Hlavní obsah

Herec Petr Batěk poodhalí v televizní 13. komnatě svůj pohnutý osud

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudové nehody přiměly úspěšného herce zpomalit pracovní tempo. Tak by se v kostce dal shrnout příběh Petra Baťka. Divadelní, filmový a televizní herec, ale také muzikant i básník jej už v pátek poodhalí ve známé televizní 13. komnatě.

Foto: archiv P. Baťka

Petr Batěk to neměl v životě zrovna jednoduché.

Článek

Šestačtyřicetiletý herec, který hraje v Národním divadle a v divadlech v Kladně či Chebu, a který je i hvězdou nově připravovaného seriálu Čechovi režiséra Tomáše Magnuska, šel s kůží na trh. Nebylo pro něj lehké podělit se veřejně o svůj příběh.

Od svých patnácti let se Petr Batěk věnuje hudbě a s bratrem Pavlem, patří mezi úspěšné a vyhledávané herce. Jak přiznal pro televizní 13. komnatu, kterou s ním natočil mladý režisér Patrik Ulrich a Česká televize ji odvysílá v pátek večer, jeho cesta k úspěchu i ke smíření se sebou samotným byla trnitá.

Od dětství trpěl stresem, strachem a nevěřil si. Důsledkem byla otcova přísná, až despotická výchova. Přehlížel Petrův hudební a herecký talent a nařídil, aby se vyučil strojníkem. Po rozvodu rodičů žili sourozenci s matkou bez jakékoli otcovy podpory. Šrámy z jeho necitlivé výchovy se na Petrovi podepsaly vnitřním neklidem.

Světácký způsob života zavedl Petra Baťka k muzice i divadlu a později také k alkoholu, jímž řešil své problémy. S bratrem založil v Plzni ochotnický soubor a později začal hrát v řadě divadel. Brzy přišly nabídky i na velké role v televizních seriálech a hostování na prestižních pražských scénách.

Ani v soukromí neměl potřebné zázemí, obě v té době uzavřená manželství skončila. Dnes má se svými bývalými manželkami skvělé vztahy, stejně jako se svými dvěma dětmi, dcerou a synem, s nimiž tráví tolik času, kolik mu pracovní povinnosti dovolují.

Z uštvaného a nespokojeného umělce se stal uštvaný workoholik, jehož nezastavila ani vážná autonehoda. „Jel jsem tenkrát na veřejnou generálku do Vinohradského divadla a na křižovatce u Plzně jsem narazil do betonové propustky. S autem jsem se otočil ve vzduchu a skončil jsem ve vodotoku. Nic se mi nestalo, byl to opravdu zázrak,” prozradil Batěk, kterého tehdy zajímalo jediné - aby stihl divadlo. Tehdy mu pomohla maminka, která jej ochotně odvezla a on představení odehrál.

Při nehodě si hnul s páteří, která ho dodnes občas bolí. Své pracovní tempo však nezastavil. Zásadní zlom přišel až ve chvíli, když auto porazilo právě jeho matku. „Uvědomil jsem si, že ona žila také celý život ve spěchu, snažila se, aby nás tři uživila a abychom fungovali jako dobrá rodina,” poznamenal charismatický herec. 

Jeho maminka sice nehodu přežila, ale s trvalými následky a dnes žije v seniorském domě. To herce přimělo zastavit se a zmírnit pracovní tempo. Odstěhoval se na venkov, kde zrenovoval matčinu chatu a občas ji sem i vozí.

„Hodně jsem si uvědomil, jak je život křehký a jak někdy přílišný spěch může být na škodu. Naštěstí mám kolem sebe pár skvělých lidí, čehož si velmi vážím,” dodal herec, muzikant i básník, kterému v březnu vyjde třetí sbírka veršů. Výtěžek knihy chce věnovat mladému sportovci z Kadaně, kterého vloni na podzim v Plzni brutálně napadl Ukrajinec, kvůli čemuž přišel mladík o část nohy a dodnes se z události zotavuje. Kniha bude mít i audio verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám