Hlavní obsah

Herec Jiří Bartoň měl se šansony i Krylovou poezií u kroměřížského publika úspěch

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Písně postavené na textu a prožitku, soustředěná atmosféra a plný sál. Tím především se vyznačoval poetický pořad Šansony a verše, který byl v pátek 17. listopadu součástí akce Světlo pro Kryla. Koncert, v němž hrál prim zpívající herec Jiří Bartoň, připravil Dům kultury v Kroměříži.

Foto: Robert Rohál

Michal Pospíšil, Jiří Bartoň a Romana Blažková.

Článek

Pořad proběhl v sále Klubu Starý pivovar, který se nachází přímo nad Expozicí Karla Kryla. Vedle Jiřího Bartoně, jehož doprovázel na klavír Michal Pospíšil, na jevišti nechyběla také moderátorka Romana Blažková, členka Divadelního spolku Kroměříž. Jejím úkolem bylo herce vyzpovídat nejen z toho, jaký má vztah k tvorbě Karla Kryla nebo k šansonu, ale řeč se vedla i kolem jeho dětství, studia a herecké kariéry.

V programu zaznělo sedm šansonů - byly mezi nimi tituly jako Tisící rok v míru, Deštivý den, Nevidomá dívka, Blues noční čekárny, Mrtvý vrabec, Já a hledám štěstí a také nádherný šanson Prohlížím si tě na fotkách, který přímo pro Jiřího Bartoně napsali Zdeněk Dočekal a Tereza Verecká.

Došlo však také na Krylovou poezii, o níž se Bartoň interpretačně podělil s Romanou Blažkovou. Odměnou se jim stal srdečný potlesk a spokojenost publika ve zcela zaplněném sále. O komponovaný pořad projevili posluchači takový zájem, že se musely dokonce přidávat další židle.

Spokojený je ve výsledku i organizátor a dramaturg pořadu Robert Rohál, pracovník Domu kultury v Kroměříži, který uvedl: „Měl jsem volnou ruku, koho pozvat, a tak jsem se rozhodl pro Jirku Bartoně. Na jaře moderoval jednu moji vernisáž, také zpíval, a protože ho tehdy na klavír doprovázel devatenáctiletý konzervatorista Michal Pospíšil, měl jsem jasno, koho oslovím. A moji nabídku přijali s radostí. Tandem pak doplnila Romana Blažková, kterou znám jako herečku a režisérku místního divadelního spolku, a vím o ní, že má talent. Já ji však obsadil do role moderátorky, a i v tom byla skvělá.“

Své ohlédnutí Rohál ještě doplnil: „I když měla tato partička na zkoušení jen půl dne, všechno se zvládlo. Výsledkem byl pořad, který se zkrátka povedl. Jirka Bartoň je opravdu profík a navíc mu nechybí charisma. Myslím, že publikum odcházelo nadmíru spokojené, a snad proto bychom pro něj rádi příště připravili pořad se známými i méně známými filmovými písničkami v té samé konstelaci...”

Zajímavá je i skutečnost, že mezi posluchači, kteří 17. listopadu obsadili Klub Starý pivovar v Kroměříži, nebyli jen místní nebo lidé z okolí. Dokonce až z Prahy dorazil jeden mladý manželský pár, jenž si Bartoňův koncert jednoduše nechtěl nechat ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám