Hlavní obsah

Herbár času je název výstavy dvou slovenských malířek v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá výstava Herbár času je k vidění od 3. září v INDUSTRIAL Gallery, kde vystavují dvě slovenské malířky Jana Farmanová a Juliana Mrvová. Autorky na vernisáži představila galeristka Hana Mikulenková.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v INDUSTRAL Gallery v Ostravě 3.9.2013, Herbár času.

Článek

I když Jana Farmanová a Juliana Mrvová jsou výraznými představitelkami současné slovenské výtvarné scény a jejich tvorba má v mnohých ohledech blízká východiska, současná společná ostravská výstava Herbár času je pro ně premiérou.

Jana Farmanová od skončení Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v polovině devadesátých let, se na slovenské výtvarné scéně sebevědomě pohybuje jako ta, která svými malbami vždy rehabilitovala malbu v silné konkurenci digitálních obrazů. Jako malířka-figuralistka má blízko k tématům, která vynikají v příběhu, jsou zachycením vzpomínky či náčrtem atmosféry určité situace.

Juliana Mrvová patří k malířské generaci, která na slovenskou výtvarnou scénu vstoupila po roce 2000 ještě během studia na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Do svých maleb nepřijala agresivní jazyk okolního mediálního světa, typického pro tehdejší mladou malbu, ale vědomě směřovala spíše k nenápadným a přehlíženým zónám reality. K realitě přistupuje jako k virtuálnímu prostoru literárního, filozofujícího, přírodního, ale také jako na výsost osobního světa.

"A právě to "osobní" je u obou autorek jejich charakteristickým rukopisem nevystupujícím jen v malbě, ale možná ještě více v kresbě, která tvoří rovnocennou linii jejich malířské tvorby. Jana Farmanová zachycuje polohu akvarelové kresby, kde ještě více zdůrazňuje bezprostřednost zachycené scény. Juliana Mrvová přichází jakoby z jiné strany, představuje kresbu v pseudovědeckých deníkových záznamech, které jsou uměleckými objevy nových rostlin a míst v jejím typickém rukopise," konstatovala kurátorka výstavy Beata Jablonská.

Výstava potrvá v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě v Zahradní ulici č. 10 do 28. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám