Hlavní obsah

Hendikepovanému cyklistovi zpříjemní život nové kolo

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové speciálně upravené jízdní kolo, cyklistické boty, trikot a přilbu, převzal v pondělí od zástupců města Hluboká nad Vltavou, Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ a hokejového klubu HC ČEZ Motor České Budějovice hendikepovaný cyklista, bývalý mistr světa v cyklotrialu, Jaroslav Blažek.

Foto: Lenka Pokorná

Jaroslavu Blažkovi (zcela vlevo) poblahopřáli také prezident HC ČEZ Motor Č. Budějovice Roman Turek a manažer klubu Stanislav Bednařík (3. a 4. zleva).

Článek

Náklady na pořízení vhodného sportovního vybavení pro tělesně postiženého rodáka z Hluboké pokryl charitativní velikonoční závod po trase Stezky za obřími kraslicemi, který se v Hluboké uskutečnil v neděli 5. dubna.

„Výtěžek ze startovného činil 24 607 korun. Do infocentra však přicházeli i v následujících dnech lidé, kteří chtěli přispět. Celková částka se tak nakonec vyšplhala na 27 908 korun,“ uvedla organizátorka projektu Stezky za obřími vejci, vedoucí Centra volného času Poškolák v Hluboké nad Vltavou, Valerie Chromá.

Jednačtyřicetiletý Jaroslav Blažek se stal v roce 1990 mistrem světa v cyklotrialu v kategorii kadetů. O čtrnáct let později však při autonehodě utrpěl zranění, jejichž důsledkem bylo trvalé těžké tělesné postižení. Jeho velkou vášní je stále jízda na kole, která je pro něj navíc snazší pohybovou aktivitou než chůze.

„Podpora hendikepovaných je vedle sportu, kultury, vzdělání či volnočasových aktivit pro celé rodiny, jednou z hlavních oblastí činnosti Nadace ČEZ. I proto jsme neváhali a hlubocký projekt podpořili. Přeji Jardovi hodně šťastných kilometrů,“ poznamenal vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Bývalý aktivní vrcholový sportovec se po již zmíněné nehodě obtížně pohybuje, náročné je pro něj i mluvení. Přesto prozradil, že denně najede na kole podle možností 50 až 100 kilometrů. „Všem velice děkuji, nedokážete si představit, co to pro mě znamená,“ poděkoval dárcům za velkého potlesku Blažek. „Jsme rádi, že jsme mohli podpořit dobrou věc,“ reagoval prezident HC ČEZ Motor České Budějovice Roman Turek.

Ke gratulacím se připojil také starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, který připomněl i návštěvnický úspěch hlubocké Stezky za obřími kraslicemi. Tu zatím podle průběžných údajů navštívilo přibližně 6000 lidí.

Stezka za obřími kraslicemi se zapíše do České knihy rekordů, přístupná bude do 15. května

Možnost projít se po unikátní Stezce za obřími kraslicemi na trase od zámeckého parku, přes město, po hrázi Munického rybníka, s odbočkou ke sportovnímu areálu a golfovému hřišti, až k loveckému zámečku Ohrada, na níž je umístěno 16 gigantických malovaných vajec, budou mít návštěvníci Hluboké nad Vltavou až do 15. května.

Nápad vytvořit 105 centimetrů vysoké a bezmála 500 kilogramů těžké obří kraslice pro Hlubokou, pochází z hlavy výtvarníka a designera Matouše Holého, k jehož velkým realizacím patří mimo jiné návrhy filmových dekorací pro Letopisy Narnie, Jamese Bonda, Hartovu válku, Ligu výjimečných, Wanted  či design unikátních stavebních prvků v Dubai City. Na pomalování kraslic se podíleli dobrovolníci, děti z hlubocké základní školy i oslovení výtvarní umělci – akademická malířka Eliška Jakubíčková, výtvarníci František PON, Šárka Rubickova či Mirka Němečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám