Hlavní obsah

Heligonkáře přivítal v Bukovsku zaplněný sál

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné parkoviště před obecním kulturním domem a sál zaplněný tak, že pořadatelé museli přidávat stoly a židle. Tak se v neděli v Dolním Bukovsku úspěšně podařilo za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ obnovit tradici kdysi zaniklých setkání heligonkářů.

Foto: Petr Pokorný

Heligonkáře přivítal v Bukovsku zaplněný sál. Na snímku Magdalena Janotová.

Článek

„Zájem posluchačů jsme očekávali, ale skutečnost zcela předčila naše očekávání. Potěšující je, že akce spolufinancované z prostředků projektu Oranžový rok, se zúčastnili vedle místních obyvatel návštěvníci prakticky z celého Jihočeského kraje. A to ani netušili, že díky již zmíněnému příspěvku temelínské elektrárny byl vstup na přehlídku zcela zdarma. Myslím si, že tradice je obnovena a setkání heligonkářů najde trvalé místo v našem kulturním kalendáři,“ uvedla vedoucí Obecního kulturního zařízení Městyse Dolní Bukovsko Zdeňka Hanousková.

Pokusit se o znovuobnovení zaniklé tradice pravidelných setkání hráčů na tyto takzvané melodeony se obecní kulturní zařízení městyse rozhodlo na přání veřejnosti. „Perfektně zafungovala spolupráce s heligonkářem a organizátorem podobných setkání Pavlem Vokůrkou ze Ševětína, který celý více než tříhodinový program program sestavil a technicky zajistil,“ poznamenala Hanousková.

Na jevišti obecního kulturního domu se představilo celkem patnáct muzikantů, z toho dvě dua. Atmosféru v sále „rozžhavilo“ úderem čtrnácté hodiny ženské duo Piňakoláda. Zvlášť závěrečnou polku zahranou správně „od podlahy“ si zazpívaly obě muzikantky spolu s publikem.

„Muzikanti pocházejí z jižních Čech. Vybíráme je podle jejich možností a s ohledem na udržení určité hudební vyzrálosti a kvality. Tím udržujeme velmi slušnou úroveň těchto vystoupení,“ poznamenal Vokůrka.

Starosta Dolního Bukovska František Mazanec znovu ocenil význam Oranžového roku zaměřeného na podporu sportovních, kulturních a společenských akcí pořádaných městy a obcemi v okolí temelínské elektrárny. Tento projekt je podle něho jedním z nástrojů, jak udržet na jihočeském venkově staré tradice a nové zavádět. Je také velmi důležitou součástí kultury celého regionu.

„Tato podpora přesahuje hranice třináctikilometrového okolí elektrárny. Příkladem je i toto setkání heligonkářů, na které přijeli lidé z celého regionu. Dlouhodobá a cílená podpora z tohoto projektu je pak již téměř nepostradatelná pro spolkový a společenský život celé řady obcí,“ zdůraznil starosta.

Městys Dolní Bukovsko je vzdálený zhruba 25 kilometrů na sever od Českých Budějovic. Dolní Bukovsko má přibližně 1500 obyvatel. Součástí městysu je vedle Dolního Bukovska ještě sedm místních částí s necelými 400 obyvateli, Sedlíkovice, Pelejovice, Radonice, Hvozdno, Popovice, Bzí a Horní Bukovsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám