Hlavní obsah

Helena Vondráčková zazářila v šansonech, na klavír ji doprovázel autor projektu Zdenek Merta

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Netradičně pojatý recitál Heleny Vondráčkové - coby Postludium - byl tečkou za letošním 53. ročníkem Chopinova festivalu v Mariánských Lázních. Koncert, který proběhl v neděli 23. srpna v Městském divadle, potvrdil nejen kvality zpěvačky, ale i práci dramaturga Zdenka Merty.

Foto: archiv Zdenek Merta

Helena Vondráčková a Zdenek Merta v zákulisí divadla.

Článek

Helena Vondráčková se předvedla v písních šansonového typu, které na svých běžných koncertech neuvádí. V jedinečném recitálu, který zazněl v Městském divadle v Mariánských Lázních, dostaly prostor právě náročnější písně s básnivými texty vyžadující soustředěný projev interpretky. Soudě podle ohlasu se program povedl, publikum bylo nadšené.

Spokojený může být i autor projektu - skladatel a klavírista Zdenek Merta, který podobný program připravil na loňském ročníku Chopinova festivalu se Zorou Jandovou.

„Nemohu samozřejmě posuzovat kvalitu či úroveň představení Postludium na Chopinově festivalu, ale měl jsem radost, že se naplnila moje představa o charakteru večera,” řekl Zdenek Merta. „Princip je v tom, že všichni na jevišti dělají něco, co není jejich denním chlebem, a v jejich výkonu není - a nemůže být - ani stopa po rutině. Helena byla velmi soustředěná na písně, které běžně nezpívá, a velmi dobře reagovala na - pro ni - neobvyklý hudební doprovod, to znamená, že koncert byl napínavý a měl tah, takže ohlas obecenstva i managementu festivalu byl mimořádně dobrý a já dostal okamžitě po skončení koncertu nabídku připravit Postludium pro příští rok.”

V komorním  recitálu, ve kterém zpěvačku doprovázel na klavír Zdenek Merta a kytarista Charlie Blažek, zazněly například písně jako Cínový vojáček, Můžeš zůstat, můžeš jít, Růže kvetou dál, Lásko prokletá (která je známá v podání Hany Hegerové),  Dvě malá křídla, Já, Máří Magdaléna  nebo v originále zazpívaný nefalšovaný francouzský šanson Parlez-moi d`amour (Povídej mi o lásce). Jako přídavek Helena Vondráčková zvolila lidovku Ej lásko, lásko, ty nejsi stálá.

Koncert se líbil i Lence Pospíšilové, která přijela z Kladna: „Byl to recitál plný hudebních bonbónků. Já jen doufám, že to nebyl jediný koncert tohoto druhu a že Helenka s panem Mertou dají více takových skvostných vystoupení i na dalších místech v Česku. Mimochodem Zdenek Merta v mezičase zahrál krásně na klavír. Pro mě to byl nádherný zážitek, líbilo se mi to jejich nadšení i to, jak to pojal Zdenek Merta - s takovou nehranou úctou k Heleně. To mě mile překvapilo.”

Reklama

Výběr článků

Načítám