Hlavní obsah

Helena Vondráčková vystoupí na Festivalu Frankofonie v jihokorejském Soulu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 17. března odletěla Helena Vondráčková do jihokorejského hlavního města Soulu, aby tam v neděli 20. března vystoupila na závěrečném koncertu Festivalu Frankofonie. Ve svém recitálu zazpívá také několik francouzských šansonů.

Foto: archiv autora

Helena Vondráčková.

Článek

Jde o tradiční festival, do něhož se každoročně v březnu zapojují města po celém světě a pořádají kulturní akce s cílem podpořit Mezinárodní organizaci Frankofonie.

Pozvání do Soulu z české ambasády dostala Helena Vondráčková už několikrát, ale až letos se konečně v jejím diáři našel vhodný termín. Její cestu sponzoruje hotel Four Seasons. Slavnostní večer se uskuteční v Kulturním centru Simsan v neděli 20. března, což je ostatně den, který je vyhlášen jako Mezinárodní den Frankofonie.

Podle playlistu - jak je uvedeno na jejích webových stránkách - by měla Helena Vondráčková zazpívat francouzské písně Parlez moi d´amour, L´important cést la rose (Růže kvetou dál), Les moulins de moc coeur (Můžeš zůstat, můžeš jít) a dále částečně česky a částečně francouzsky skladbu Kam zmizel ten starý song. Z českých písní zazní Lásko má, já stůňu, Malovaný džbánku, Přejdi Jordán, Sladké mámení, Vzhůru k výškám, Nebudeme sedět doma, Samba a Dlouhá noc, z převzatých písní to budou tituly Archiméde, A ty se ptáš, co já a Já půjdu dál.

Vedle Heleny Vondráčkové, která právem patří stále mezi nejžádanější české zpěvačky v zahraničí, zazpívá mladý francouzský zpěvák a klavírista Charles-Baptiste.

K Francii a francouzštině má Helena Vondráčková vztah od mládí. Na gymnáziu z francouzštiny maturovala a v roce 1968 byla měsíc v angažmá v pařížské Olympii. V osmdesátých letech natočila v Praze i Paříži v česko-francouzské koprodukci několik televizních hudebně-zábavných pořadů (Hle, Praha, pane Pařížane, Tady Paříž, dobrý den), kde měla za partnera známého francouzského herce a moderátora Jeana-Pierrea Cassela.

Během let nazpívala několik francouzských písní, vedle skladeb jako Růže kvetou dál a Můžeš zůstat, můžeš jít to byly například písně Vyznání v růžích a Jak mám spát. A typický francouzský šanson Parlez moi d´amour (Povídej mi o lásce) zpívá na koncertech dodnes v originále.

Po návratu ze Soulu čekají Helenu Vondráčkovou do konce března ještě dva koncerty v Česku – jednak 22. března ve sportovní hale v Mostě, jednak 24. března v SONO Centru v Brně, kde ji doprovodí kapela Charlie Band.

Reklama

Výběr článků

Načítám