Hlavní obsah

Hejtman Zlínského kraje zveřejnil lokality pro výstavbu nové nemocnice

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Zlínský kraj rozhodne pro výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně, má vybrány dvě varianty. První počítá s lokalitou ve Zlíně-Malenovicích, mezi sídlištěm a obchodním centrem, druhá se současným areálem Krajské nemocnice T. Bati (KNTB).

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Krajská nemocnice T. Bati.

Článek

„Odborníci preferují lokalitu Malenovice kvůli dostupnosti pro pacienty (vlak, trolejbus, parkování) a lepších prostorových možností. V současné době se připravují jednání s majiteli pozemků v Malenovicích o jejich odprodeji Zlínskému kraji,“ informovala v pondělí 27. srpna krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Bohužel v našem kraji máme trpké zkušenosti se spekulanty, kteří by stejně jako u pozemků v trase dálnice D 55 tyto pozemky vykoupili a poté cenově vydírali Zlínský kraj. Z tohoto důvodu jsem záměrně dopředu nezveřejnil lokalitu, ve které by nová nemocnice mohla stát, ale nejprve jsem oslovil majitele pozemků, aby spekulanti nejenže neprofitovali z našeho záměru postavit novou a moderní krajskou nemocnici, ale také stavbu nezabrzdili,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

„Samozřejmě hlavním partnerem v diskuzi je pro nás město Zlín a majitelé pozemků v Malenovicích. V případě, že se nedohodneme, budeme nuceni s mnoha komplikacemi stavět v současném areálu KNTB,“ dodal hejtman.

V současné době prochází zdravotnictví ve Zlínském kraji změnami, jejichž cílem je podle hejtmana zabezpečení kvalitní zdravotní péče pro všechny občany, ale po letech mnohamiliónových ztrát také zlepšení ekonomické situace ve všech čtyřech nemocnicích.

„Je nám však jasné, že tohoto cíle můžeme dosáhnout, jen pokud zlepšíme technický stav nemocnic. Ve Vsetíně, v Kroměříži a v Uherském Hradišti postupně obnovujeme stávající budovy, ale bohužel v KNTB s ohledem na její velikost a umístění, kdy z jedné strany jsme omezeni vodním tokem a z druhé zalesněným svahem, bude tato obnova velmi komplikovaná,“ sdělil hejtman.

„V současné ´Baťovce´ chybí prostory pro moderní diagnostické přístroje, pro zlepšení komfortu pacientů, jedno a dvou lůžkové pokoje či návaznost záchranných složek na urgentní příjem,“ připomněl hejtman Čunek s tím, že podle koncepce z roku 2013 by rekonstrukce stávajících pavilonů trvala zhruba 12 let. Náklady by se podle něj vyšplhaly na téměř pět miliard korun, nemluvě o vysoké prašnosti, hluku, a nutnosti stěhování některých oddělení do jiných nemocnic.

„Výstavba zcela nové moderní nemocnice je plánována do jednoho objektu - monobloku, což je dnes ve světě trend výstavby nejmodernějších nemocnic. Je zde možné zajistit ideální přesun pacientů a personálu, takzvaně pod jednou střechou,“ naznačila tisková mluvčí.

„Je to ideální stav pro příjem, diagnostiku, operativu a hospitalizaci v jednom kroku. Monoblok má vynikající návaznost na laboratorní a výzkumné pracoviště a má výrazně nižší nárok na energie a personál,“ doplnil hejtman Jiří Čunek s tím, že se zlepší návaznost záchranných složek na urgentní příjem a bezpečnost pacientů i personálu.

Podle hejtmana tak odpadne nekomfortní přesun pacientů z jednoho pavilonu na druhý, v dešti nebo mrazu, jak se tomu v současné době běžně děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám