Hlavní obsah

Hejtman Suchý čert z Jevišovic byl postrachem Moravy i Rakous

Novinky, Vratislav Konečný

Přelom 14. a 15. století byl v Čechách a na Moravě plný bojů, vraždění a loupení. Dědictví po císaři Karlu IV. se rozplývalo. Šlechta neposlouchala krále Václava IV., rvala se mezi sebou, události pomalu spěly k vypuknutí revoluce, později nazvané husitská.

Foto: Vratislav Konečný

Půvabné městečko Jevišovice

Článek

Sváry moravských Lucemburků

Na Moravě vládli společně synové významného moravského markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, bratři Jošt a Prokop Lucemburští.

Společné vládnutí netrvalo dlouho a rozhořely se války zvané markraběcí. Došlo i na zajetí krále Václava IV. To už je ve hře i pán na Jevišovicích, Hynek z Kunštátu, zvaný pro svou vizáž a povahu Suchý čert. Byl správcem zdejšího panství, dobrým válečníkem a ještě lepším lapkou.

Městečko Jevišovice leží na okraji Českomoravské vrchoviny. Zámek na kopci je viditelný zdaleka, je dominantou. Stával tu ale i hrad, který vlastnil Hynek z Kunštátu, jinak Suchý čert. Už z něj téměř nic nezbylo, v roce 1421 ho dobyli a rozvalili.

Jevišovice patří k nejhezčím městečkům jihozápadní Moravy. Leží 16 km severozápadně od Znojma. Město bylo husitskou baštou, přičinil se o to právě Suchý čert, zarytý odpůrce císaře Zikmunda a Albrechta Rakouského. Rakušanovi škodil, jak jen mohl.

Nepřítele zdecimovala úplavice

Čert byl purkrabím ve Znojmě a tam se i opevnil, když zjistil, že proti němu táhne roku 1404 císař Zikmund a rakouský vévoda Albrecht. Vévoda už měl Hynkova řádění dos ta rozhodl se v čele 12tisícového vojska se zbojníkem skoncovat.

Hynkovi pomáhal i jeho přítel Sokol z Lamberka, vyhlášený válečník, se svým vojskem. Rakouský vévoda přitáhl sice k jihomoravskému městu s početnou armádou, jenže vojsko zdecimovala úplavice, takže téměř nikdo nebyl bojeschopný. Albrecht tu zemřel, Zikmund vyvázl jen tak tak, ale velmi vyčerpán.

Hynek po odražení nepřátel pokračoval ve své škůdcovské činnosti na obou stranách hranice. Byl si naprosto jistý, že na něj nikdo nemá.

Jeho řádění se přestalo líbit králi Václavovi IV. Král se usmířil se svým moravským bratrancem Joštem Lucemburským, chtěl už spory v zemi ukončit. Čertovi to ale bylo jedno a loupil dál. Klec spadla v roce 1407, Hynek byl uvězněn a zřejmě na počátku roku 1408 zemřel. Hrad byl v roce 1421 dobyt a rozvalen.

Zámek obránce Brna

Nový hrad nazývaný Starý zámek, zbudovaný Sezemou z Kunštátu, takřečeným Zajímačem, je renesanční stavba, která nechal vystavět místo starého rozvaleného hradu. Ten stál na opačném konci údolí. 

Zámek má čestný dvůr a arkády. Jako mnoho jiných měst a budov utrpěl jevišovický zámek za 30leté války, poté byl v roce 1645 opraven, vlastníkem byl obránce Brna Francouz Ludvík Raduit de Souches. Jeho syn Karel završil přestavbu, k původní dvoupatrové budově s věží přistavěl dvě křídla, k tomu přibyla kaple svatého Ludvíka. Posledními vlastníky před vyvlastněním na základě Benešových dekretů byli Vilém rytíř Offenheim z Pontexina, průmyslník, který objekt i zbytek panství zmodernizoval. Potomci ho prodali v roce 1939 hraběti Larisch-Mönichovi. Pak přišel stát.

V zámku se nacházejí expozice Moravského zemského muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám