Hlavní obsah

Heiliger Stein: Legendami opředené poutní místo v Rakousku

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prohlubních kamene se shromaždovala krev obětních zvířat, která sloužila pro uctění pohanským bohům, a dodnes prý zde působí ono pohanské kouzlo. Za noci obchází Svatý kámen (Heiliger Stein) čarodějné postavy a pokud si zde slepé dítě před rozedněním omyje obličej dešťovou vodou zadrženou v kameni, opět zrak nabyde.

Foto: archiv

Dvanáct miskovitých prohlubní na Svatém kameni působí opravdu magicky, jako by obr zkoušel ve volné chvíli jeho pevnost a otisky vpichů na něm zůstaly.

Článek

Svatý Kámen umístěný v bezprostřední blízkosti pramenů Danischbachu potvrzuje, že se zde nacházelo prehistorické sídliště a  pohanské obětiště. To od modloslužby očistil biskup sv. Wolfgang výstavbou malého kostelíka v nedalekých Hnánicích. 

Nejpozději od raného novověku začal být kámen považován za zázračný i v rámci křesťanské mystiky. Dešťová voda, která se v miskách kamene zachytila, byla podávána nemocným, které uzdravovala.

V kronice farnosti z roku 1647 je zápis, který popisuje zázrak o uzdravení muže a později také zázračné uzdravení Kateřiny Oberhamerové. Tato měšťanka z Retzbachu zde nechala o osm let později z vděčnosti postavit u zázračného kamene mariánskou kapli. Pověst o uzdravující zázračné vodě z útrob Svatého kamene se rozšířila do dalekého okolí. V roce 1680 zde místní vyhloubili studnu pro poutníky, kteří dychtili po zázračné vodě, ale ta vždy na kameni nebyla.

Velký počet poutníků, přicházející k těmto svatým místům, podnítil duchovní z nedalekého Retzbachu, aby postavili velký mariánský kostel. Myšlenka se stala realitou mezi léty 1750-1755. Císař Josef II. ale při svých reformách zašel zde tak daleko, že nechal nově postavený kostel na Svatém kameni roku 1785 pobořit. To proto, aby lidi odradil od poutních tradic.

Přes tato tvrdá císařská opatření se místo uctívalo i nadále. Náhradou za kostel začala poutníkům opět plně sloužit kaple se studnou a barokní sochou Panny Marie - a je tomu tak dodnes.

Pokud se sami chcete přesvědčit o zázračné moci kamene, tak Mitterretzbach určitě navštivte. Dále zde uvidíte odkryté základy poutního kostela "Am Stein" přeloženo "Naší Milé Paní na Kameni." Od roku 1989 se zde pravidelně potkávají na svátek sv. Jana Křtitele věřící z rakouské i české strany.

Pokud by jste chtěli navštívit toto místo legendami opředené, tak musíte zajet na česko-rakouskou hranici do Mitterretzbachu přes hraniční přechod Hnánice. Pro představu, je to pouhých 12 kilometrů z centra Znojma.

Reklama

Výběr článků

Načítám