Hlavní obsah

Havlova pantomima ve Werichově vile

Novinky, Věra Domášková

V úterý 6. března se ve Werichově vile v Praze uskutečnila repríza pantomimického libreta Perpetuum mobile autora Václava Havla v režii Radima Vizváry.

Foto: NINA ZARDALISHVILI

Perpetuum mobile - Kozel ve fraku. Vojtěch Svoboda.

Článek

Téměř neznámé libreto pantomimy Perpetuum mobile vzniklo na žádost přátel ve vězení na jaře 1989. Pojednává o 7 dnech pana A. v cele, kde se snaží s nastalou nespravedlivou a absurdní situací po svém vypořádat. 

Kopie dopisu Olze Havlové, do nějž autor libreto vložil, je uložena v archivu Knihovny Václava Havla. Impuls k nastudování inscenace dala renomovaná teatroložka Ladislava Petišková.

Představitelem pana A. je Vojtěch Svoboda, který opět ukázal svou hereckou i pohybovou barvitost. V atmosféře kouzelného půdního prostoru Werichovi vily udržel pozornost a absolutní koncentraci diváků bez jediného slova. 

Svoboda ukázal všechny tváře zoufalého člověka - bezmoc, stres, strach, naději, radost, šílenství, snahu o pochopení vlastního já i stav lhostejnosti. To vše bez prvoplánových projevů pláče, či smíchu. Nenásilným způsobem nechal přítomné v hledišti číst všechny myšlenkové pochody postavy, jako by vedl zřetelný monolog. Hercova soustředěnost a důraz na detaily vtáhla diváky do děje a pustila je až na samém, bohužel trochu nejasném, konci představení.

Jednoduchost scény a účelnost minimálního množství rekvizit jen podtrhuje jedinečnost tohoto díla. Sám autor k textu uvedl, že fantazii se meze nekladou a to se režisérovi podařilo - propracované využití nábytku mnoha způsoby, výroba masky z chleba i použití obyčejné mouky podpořilo originální zážitek z představení.

Inscenace je určena pro náročného diváka. Je třeba se předem informovat o tématu, aby byla lépe čitelná. Kromě nejasného konce - tím myslím poslední dvě minuty - je to skutečně jedinečný kulturní zážitek.

Premiéra se konala 6. října 2014 u příležitosti nedožitých 78. narozenin Václava Havla v Knihovně Václava Havla.

Inscenaci uvádí Kozel ve fraku - divadelní skupina reprezentována autorskou dvojicí Anna Kukuczková – Vojtěch Svoboda. Umělecké zaměření skupiny se soustředí na zkoumání, tvorbu a vývoj žánru moderní pantomimy a nonverbálního divadla. Oba interpreti mají za sebou studium na Katedře pantomimy pražské AMU a v oboru mají bohaté zkušenosti jak na české, tak mezinárodní divadelní scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám