Hlavní obsah

Hasičský záchranný sbor předvedl v aquaparku ukázku první pomoci ve vodě

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tepvos, spol. s r. o. - úsek Rekreační služby přizvala Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí, aby jeho členové během pátečního odpoledne 18. července v místním aquaparku předvedli ukázku první pomoci ve vodě a další záchranné činnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Důležitou ukázkou byla bezpečná záchrana tonoucího.

Článek

Ukázkový letní den v pátek 18. července nabídl početným návštěvníkům ústeckého aquaparku jedinečnou příležitost ke koupání, opalování včetně vybrané relaxace na velké odpočinkové ploše. Mládež pak dala především přednost jízdě na tobogánu s bezpečným přistáním v mělké vodě.

Není však vždy pravidlem, že se koupání obejde bez nebezpečných situací. Na tuto okolnost navázala spol. s r. o. TEPVOS, která přizvala Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, včetně vodních záchranářů působících na Pastvinské přehradě, aby přítomné nejen pobavili, ale hlavně poučili.

Jejich vystoupení začalo instruktáží, kdy a kde, t.j. do jaké vody a jakým způsobem vstupovat, která byla doplněna praktickými ukázkami záchrany tonoucího na figurantovi z řad záchranářů i na odvážných dobrovolnících. Na břehu pak byla poskytnuta další první pomoc a ošetření postiženého.

Další ukázkou byl přechod přes improvizovanou lávku. I když je třeba dobře zvládnout rovnováhu pro šikovné mladé adepty nebylo přejití problémem. Proto se záchranáři prostřednictvím svého figuranta postarali o úsměvnou situaci, kdy mu s lávkou různě pohybovali se snahou, aby spadl do vody.

Po vzájemně příjemných osvěžujících ukázkách ve vodním prostředí přišly na řadu činnosti, s kterými se hasiči při záchraně životů často setkávají. Zde je především důležitá všestranná disciplína a tak bez ohledu na horké počasí nastoupili v pracovním oblečení - přilby, vesty, holínky, i když slunce pražilo, jak se patří.

K provedení ukázek byla využita výška tobogánu, kdy bylo předvedeno slaňování jednotlivce i záchrana zraněného kolegy. Poté následovalo přemostění lanovkou, kde k vyzkoušení nastoupila početná skupina žádostivých dětí.

Jinak celé dění mohli dospělí návštěvníci sledovat z pohodlí laviček umístěných kolem bazénů a brouzdališť či ze svých dek rozložených na odpočinkové ploše. Jejich pohodu rušily jen pohybu chtivé ratolesti, které se dožadovaly asistence při doprovodných hrách a soutěžích. Však postavená pyramida sražená proudem vody přinesla i sladkou odměnu.

Ani na zvídavé rodiče a starší mládež nebylo zapomenuto. Během celého odpoledne bylo možné si prohlédnout přistavené hasičské auto a seznámit se s použitím jednotlivých zařízení.

A tak nápad spojit příjemné s užitečným byl vítaným zpestřením horkého letního dne a obětavým hasičům patří dík za jeho uskutečnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám