Hlavní obsah

Hasičský dětský den doprovázely mraky i déšť

Novinky, Stanislava Dvořáková

Prostor parkoviště vedle Hasičského domu v Ústí nad Orlicí patřil v sobotu 17. června ukázkám hasičské techniky, práce SDH v nepříznivých povětrnostních podmínkách a četným soutěžím pro děti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Navzdory černým mrakům zkrášlili hasiči šedivý den stovkami duhových bublinek.

Článek

V minulém roce doplnili hasiči oslavu jubilea založení programem pro děti, který měl velký úspěch. Proto v letošním roce se rozhodli v akci pro děti pokračovat a termín stanovili opět na červen a na stejné osvědčené místo parkoviště před Hasičským domem.

V sobotním ránu však mnoho rodin s těšícími se dětmi zklamaně pohlíželo k obloze zahalené do černých mraků s občasným deštěm a větrem, málem v situaci, že by psa nevyhnal. Přesto byly rodiny, které se vyzbrojily deštníky, a šly se raději odpoledne přesvědčit, zda pořádání akce hasiči náhodou nevzdali.

Hasiči jsou však zvyklí zasahovat za všech okolností, to znamená i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Tak se předváděný program stal i ukázkou jejich náročné práce.

Překvapení návštěvníci mohli nahlédnout do všech suchých míst, kde děti soutěžily ve znalostech, skládání z útržků hasičského auta, určování volaných čísel při různých nehodách a udělovaly se za odměnu obrázky a medaile. Koneckonců ani dětem padající nějaké ty kapky vody nevadily a některé házely kroužky na tyč nebo absolvovaly slalom i na dešti.

Dalším vynikajícím nápadem, jak zkrášlit pochmurný šedivý den, byly tisíce vypouštěných duhových bublinek, které se roztančily kolem návštěvníků i členek kroužku fitness DDM Duha, jež předvedly cvičební sestavu.

Pro malé i velké pak byla připravena ukázka techniky IZS, kdy své vozy v přehlídkové řadě vystavily SDH Ústí nad Orlicí, Horní Sloupnice, Černovír, Knapovec a Parník. A kdo by netoužil posadit se za volant tak velkého vozu, zapnout maják s blikačkou a spustit sirénu? Pro dospělé ještě procházející moderátor vyzpovídal jednotlivé řidiče z technických parametrů vozidla a kolik tisíc kubíků vody může pojmout.

To se již na mokrém asfaltu objevili malí borci v šlapacích moskvičích v závodním zápolení bez zřetele na stav vozovky či nepřízeň počasí. Touha stát se závodníkem byla větší než mokrá bundička. Snad i proto se počasí na chvíli slitovalo a přestalo pršet.

To využili i strážci skákacího hradu s typickou informací na protipožární ochranu a nastoupila žena s hadrem, aby vysušila kluzkou podlahu, a i tato atrakce se mohla stát vyhledávanou zábavou nejmenších.

Chyběl ke splnění jen tajuplný bod programu - překvapení. Potajmu se podařilo zjistit, že to mělo být dovádění v oblíbené hasičské pěně, což vzhledem k trvajícím nepříznivým podmínkám nebylo uskutečnitelné.

Překvapení přesto bylo! Znenadání se spustil pořádný déšť, který všechny účastníky zahnal do velkého stanu Hasičské hospody. Zde bylo možné trávit příjemně čas u klobásky nebo párku v rohlíku. Navíc u jednoho stolečku pod rukama maskérky se mohly děti podle přání či předlohy proměnit v kočičku, pejska, tygra, ale také v něžnou kytičku či Batmana nebo Spidermana.

Tak se i okolní zamračené město změnilo v pestrou směsici nejpodivuhodnějších bytostí, které přinesly úsměv na tváře náhodných chodců.

Reklama

Výběr článků

Načítám