Hlavní obsah

Hasiči změřili síly při soutěži na Andrlově chlumu

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 23. dubna Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, požární stanice Ústí nad Orlicí a Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí-Hylváty pořádaly pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka a starosty města Ústí nad Orlicí Petra Hájka hasičskou soutěž TFA.

Foto: Stanislava Dvořáková

Překonat 183 schodů při výstupu na plošinu rozhledny bylo završením těch nejobtížnějších disciplín TFA.

Článek

Soutěž nazvaná Ohnivá rozhledna je pojatá jako modifikace disciplín TFA (Toughest Firefighter Alive) - nejtvrdší hasič přežívá, která dokonale prověřuje schopnosti příslušníků a zaměstnanců HZS pro ochranu životů, zdraví a majetku obyvatel při požárech a mimořádných událostech. Této náročné trati, za téměř letního počasí, od 9 do 14.30 hodin se zájmem přihlíželo početné obecenstvo.

Po startu čekala na soutěžící řada obtížných úkolů. Nejprve museli rozvinout proudnice na vzdálenost zhruba 50 metrů a obouručním kladivem provést 60 úderů do konstrukce. Poté překonávali dvoumetrovou bariéru a transportovali figurínu 80 kg těžkou na vzdálenost 30 metrů. Na závěr museli přenést dva 20 kg barely na vzdálenost 30 metrů a vyběhnout na plošinu rozhledny (183 schodů) do cíle.

Do soutěže bylo přihlášeno 53 závodníků z celé ČR, Táborem počínaje a Ostravou konče. Závod dokončilo 50. V kategorii A (HZS 25), B (HZS 5), C (SDH 19), D (SDH 1).

Nejvíce byli zastoupeni domácí hasiči (11 závodníků), kdy si také odnesli nejvíce ocenění. V kategorii C Jiří Novák obsadil 3. místo, 1. místo patřilo Ostřetínu a 2. D. Sloupnici. V kategorii B patřilo Karlu Hlavovi 3. místo, 1. a 2. místo vybojovali hasiči ze Zlína.

V kategorii A se vítězem stal Lukáš Novák, mistr světa v této disdiplíně, který dosáhl času 150,96, druhý Jiří Mikulecký 159,41 a třetí Tomáš Lehký 165,53 - všichni z HZS Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám