Hlavní obsah

Hasiči ze Lhoty Netřeby na Rychnovsku hasí a ještě stihnou hrát divadlo

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto padesát let prvního Českého dobrovolného hasičstva se slavilo, a nutno dodat, že se vším všudy, co k tomuto výrazu patří, ve Lhotě Netřebě – části obce Podbřezí na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Hasiči-herci ze Lhoty Netřeby při děkovačce.

Článek

Zdejší velice agilní spolek dobrovolných hasičů pořádá akce, na které se sjíždění lidé zblízka i zdaleka, a sobota 23. srpna nebyla v tomto směru výjimkou. Zvláště odpoledne, kdy se blížil vrchol programu v podobě divadelního představení, byla všechna místa v „hledišti“ dávno předem obsazena.  

Jaksi samozřejmě tu nemohl chybět starosta Podbřezí Antonín Novotný, který spolkovou činnost ve své obci vehementně podporuje, což potvrdil i v jednom z nedávných rozhovorů, když řekl: „Snažíme se v obci vytvořit takové klima, aby měli lidé radost z toho, co dělají.“

Ocenil také, že začali být aktivní hasiči v místní části Lhota. Jeho slova o tom, že na jednu z jejich posledních akcí přišlo 300 lidí, platila i tentokrát.      

Ale pojďme po pořádku. Hasiči musí především hasit, a tak se dopoledne uskutečnila soutěž starých stříkaček, do které se přihlásilo pět družstev - největší vzdálenost urazili na startovní čáru hasiči z Osečnice. Historické stroje, některé z nich starší než půl století, jsou stále funkční a je radost tyto unikáty vidět v akci.  

Není důležité, kdo zvítězil, podstatné je, že sbory dobrovolných hasičů existují a jsou k dispozici nejen při požárech, ale také kdykoli je třeba přiložit ruku k dílu. Navíc jsou – především v malých obcích – organizátory společenského života a „zdrojem“ zábavy.

Takovou akci uspořádat je bezesporu náročné a podle slov jednatele SDH Lhota Netřeba Jiřího Piskory se o návštěvníky oslav staral tým zhruba dvaceti lidí, který potvrdil, že díky několika letům praxe „šlape“ jako dobře namazaný stroj. Výborného jídla a pití nabízela obsluha ve stáncích, co hrdlo ráčí, další měli na starosti úklid prostranství, jiní zase techniku nebo zásobování.  

To však není vše. Hasiči ve Lhotě ještě připravili, jak sami na pozvánkách uvedli, „něco jako divadlo“ a to něco nazvali „Lhota ňák“. Jednalo se o parodii na Kameňák Zdeňka Trošky a hned na úvod bylo konstatováno, že podobnost s autentickými obyvateli Lhoty nebo situacemi je čistě náhodná. 

Divákům nevadily počáteční technické problémy, které se vzápětí podařilo odstranit. Pak už herci, připomínající vybavením, v němž nechyběly ani mikroporty, profesionály, rozjeli představení plné vtipů a dobrého humoru.

Autor scénáře, kterým není nikdo jiný než sám jednatel hasičů Jiří Piskora, poznamenal: „Ve Lhotě se první divadlo hrálo už v roce 1919, a tak se snažíme navázat na tradici. Jedná se o třetí vystoupení, když první byla parodie na Noc na Karlštějně.“

A jak dlouho trvaly přípravy? „Z původního plánu, že zkoušky budou probíhat půl roku, jsme se nakonec scházeli především poslední tři měsíce,“ upřesnil scénárista z řad lhoteckých hasičů.

Pro úplnost je třeba dodat, že role „předskokanů“ divadelníkům se zhostili mladí hudební adepti, kteří navodili hrou na akordeon, housle a zpěvem výbornou náladu. Závěr oslav patřil opět hudbě a skupině Gradace.

Reklama

Výběr článků

Načítám