Hlavní obsah

Hasiči zachránili devítiletou kobylu, jíž uvízla noha ve štěrbině asfaltové cesty

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotka profesionálních hasičů z Karviné v pátek v sousední Stonavě zachraňovala jezdeckého koně - českého teplokrevníka Vistu. Devítiletá kobyla při jízdě po zasněžené asfaltové cestě strčila zadní nohu do štěrbiny asfaltu, upadla na bok a zůstala zcela uvězněna.

Foto: HZS MSK

Záchrana Visty

Článek

Jedna z mladých jezdkyň proto na pomoc přivolala hasiče, kteří byli ze stanice v Karviné na místě za několik minut.

„Hasiči byli ve svém rozhodování velmi rychlí. Koně stabilizovali a uvázali mu volné nohy, které by je mohly při zásahu zranit. Na krk a hlavu koně si lehli dva hasiči a jezdec, aby se nemohl vzpínat. Pak již přišel ke slovu hasičský um, propojený s velkým dlátem a kladivem,” sdělil mluvčí Moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Po několika minutách úporné, ale co nejopatrnější odsekávací práce byl asfalt pokořen a noha venku. Vista se s pomocí lidí okolo postavila a hasiči ji zraněná místa ovázali obvazy. K velké radosti všech přítomných to už v prvních minutách vypadalo, že noha není zlomená. To se později potvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám