Hlavní obsah

Hasiči z Krče u Protivína oslaví 120. výročí založení svého sboru

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolní hasiči z Krče u Protivína na Písecku oslaví v sobotu 19. července 120. výročí založení svého sboru. Slavnost, kterou podpořila Skupina ČEZ v rámci aktivit Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, bude zahájena ve 13 hodin na letním parketu před krčskou požární zbrojnicí.

Foto: Lenka Pokorná

O soutěže v požárním sportu je mezi dobrovolnými hasiči obrovský zájem.

Článek

„Součástí programu oslav 120. výročí bude mimo jiné ocenění našich zasloužilých členů, ukázka staré i nové hasičské techniky a zásah hasičů z Protivína při likvidaci požáru osobního automobilu. Na oslavě počítáme s účastí sborů z celého okolí,“ uvedl zástupce starosty Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Krč Pavel Nožka a poznamenal, že uspořádání této jubilejní akce umožnil kromě podpory města příspěvek z projektu Oranžový rok Skupiny ČEZ.

„Bude to příležitost k příjemnému setkání s našimi kolegy, s nimiž se běžně vídáme jako soupeři na soutěžích či při zásazích, mezi něž bohužel v posledních letech již tradičně patří povodně nebo odstraňování popadaných stromů, čerpání vody z objektů po bouřkách a podobně,“ dodal Nožka.

Podle starosty Protivína Jaromíra Hlaváče plní dobrovolní hasiči svoji zcela nezastupitelnou roli právě v krizových situacích, při likvidaci požárů či odstraňování následků řádění přírodních živlů. Jsou ale také úspěšnými reprezentanty města na okresních, krajských i celorepublikových soutěžích v požárním sportu a současně aktivními iniciátory a účastníky kulturního a společenského života v jednotlivých místních částech i přímo ve městě.

„Spolupráce mezi městem a dobrovolnými hasiči je na vysoké úrovni. Město jim každoročně pomáhá jak příspěvky na činnost, tak na modernizaci požární techniky a potřebného vybavení. Naše podpora bude pokračovat samozřejmě i v dalších letech, protože jsme si dobře vědomi jejich přínosu jak pro město, tak celé jeho okolí,“ konstatoval starosta.

Město Protivín je zřizovatelem zásahových jednotek sborů dobrovolných hasičů v Protivíně, Milenovicích, Záboří a Krči. Jejich činnost loni město podpořilo částkou 900 tisíc korun. Dalších bezmála 360 tisíc korun získali hasiči z rozpočtu Jihočeského kraje. Vítané jsou i příspěvky z Oranžového roku, určené k podpoře sportu, kultury a společenského života v obcích z okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám