Hlavní obsah

Hantec pro okolní svět, kniha frází o "podivné" brněnštině

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdar jak sviňa, kniha H. Ž. Hlaváčka, přibližuje hantec, tu zvláště Pražáky nechápanou brněnštinu. Výrazy jako z jiné planety, pro neznalé na hranici svahilštiny, dokáží zarazit i pobavit. Zvláště Pražáky si Brňáci hantecu znalí rádi vychutnávají. Ty nejfrekventovanější fráze si čtenáři vychutnají v knize.

Foto: Jota Brno
Článek

Jak muži smýšlí o ženách? Práce, peníze, zábava a manželství optikou běžného Brňáka. Brno versus zbytek světa. První výkladová frazeologie brněnského hantecu překrásně zpracovaná ve stylu Word Art Print.

U slovních spojení autor vysvětluje původ jejich vzniku a neopomene uvést ani praktické užití těchto výrazů ve větách. Některé obraty mohli čtenáři slyšet v pořadu Brněnský hantec na Rádiu Krokodýl, ale drtivá většina témat z této publikace nemohla být vzhledem k pikantnímu obsahu vůbec odvysílána.

Třešničkou na pomyslném dortu této frazeologie jsou odpovědi z anket v ulicích Brna. Na nich je mnohokrát patrné, že muži jsou opravdu z Marsu a ženy z Venuše. Publikace je určena nejen brněnským patriotům, ale i těm, kteří se Brno teprve chystají navštívit. Především pozitivně naladěným se smyslem pro humor. (Z anotace nakladatelství)

Průvodce neznámým jazykem záslužně vydala Jota Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám