Hlavní obsah

Handicapované děti čeká muzikoterapie se speciálními bubínky

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Handicapované děti ze Základní školy Těšínská v Ostravě si v novém školním roce budou moci užívat muzikoterapii se speciálními bubínky. Nové hudební nástroje, které škola pořídila díky příspěvku NADACE AGEL ve výši 20 tisíc korun, poslouží při terapii hudbou i k rozvíjení jemné motoriky dětí.

Foto: Radka Miloševská

Nové bubínky ve smyslové místnosti podpoří rozvoj handicapovaných dětí.

Článek

Nové bubínky budou na Základní škole Těšínská využívány ve speciální smyslové místnosti nazývané Snoezelen. Koncept pochází z Holandska a jeho podstatou je vytvoření multisenzorického prostředí s cílem aktivizovat a stimulovat. „Jsme rádi, že můžeme tento projekt podporovat. Pro těžce postižené děti je místnost mimořádně stimulující a zaznamenávají díky ní významné pokroky, což je pro nás velkou odměnou i radostí,“ říká výkonná ředitelka NADACE AGEL Denisa Rísová.

Vybavení místnosti je obecně velmi různorodé a v mnohém jedinečné. „Pro rozvoj zrakových vjemů je k dispozici například doteková koule, pro stimulaci sluchového vnímání mohou učitelé pracovat s reprodukovanou hudbou nebo netradičními hudebními nástroji,“ popisuje Petra Poláčková, zástupkyně ředitele Základní školy Těšínská. Společným jmenovatelem veškerého vybavení je schopnost vykouzlit příjemnou, uklidňující atmosféru, která je zcela odlišná od běžného školního prostředí.

Tomu napomáhá mimo jiné i vzhled místnosti. Díky vzhledu místnost uklidňuje, uvolňuje, odstraňuje strach a vyvolává pocity jistoty, současně i aktivuje a probouzí zájem, což je ideální kombinace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám