Hlavní obsah

Hanácké kroje Jarmily Vitoslavské nosí i v americkém Ohiu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarmila Vitoslavská z Troubek se ručním pracím věnuje už od 13 let, kdy díky babičce začala vyšívat. Vyučená krejčová se roky stará o zachování hanáckých krojů. „Snažím se uchovat rukodělnou krásu hanácké výšivky a předat ji dalším generacím,“ říká dáma, která bojuje o titul Živnostník roku.

Foto: Leona Roháčková

Jarmila Vitoslavská šije hanácké kroje už skoro čtyřicet let

Článek

"K vyšívání mě přivedla babička, která sloužila ve Vídni u jedné hraběnky. Výšivkami, které kupovaly dámy z nejvyšší společnosti, si přivydělávala,“ vzpomíná Jarmila Vitoslavská. Část babiččiných výšivek se v rodině uchovávala i po její smrti. „Bohužel, při povodních jich byla většina zničená. Tehdy jsem přišla o spoustu práce, strojů a památek i já,“ netají se smutkem. Přesto se dokázala postavit osudu a do krojů se pustila znovu.

K hanáckým tradicím se dostala přes troubecký folklorní soubor, do kterého se přihlásila v roce 1969. Tancování ji moc nechytilo, ale krása lidových krojů jí učarovala. První kordulu vyšila v 18 letech a dodnes ví, kdo ji má. „Šiju pánské, dámské i dětské kroje, celé i jejich součásti. Často za mnou lidé přicházejí, abych jim kroj opravila. Je to krásná, ale nesmírně zdlouhavá práce,“ říká mistrová.

Nechat si ušít kroj je dnes záležitostí stovek tisíc korun. Jarmila Vitoslavská z nich má ale pramálo. „Jen když dám na hromadu všechen materiál, je to 40 tisíc. A to jsem ještě nevzala jehlu do ruky. Těžko se to vysvětluje, lidé práci nevidí,“ posteskla si.

Na pravém hanáckém kroji je totiž spousta ruční práce. Jen vyšití ženské zástěry zabere tisíc hodin, záda od korduly dva měsíce každodenní práce. Nejhorší jsou pánské kalhoty. Tvrdý dyftýn těžce zkouší prsty, které ke konci už nechtějí poslouchat. 

Vzory hanáckých výšivek sbírá už skoro čtyřicet let. „Kroje jsou velmi rozmanité a přísně kopírují svou lokalitu. Každá dědinka na Hané má svá přesná specifika – detailní rozdíly ve výšivce či mašli, její barvě, střihu rukávu,“ vypočítává. Na radu často chodí i do Vlastivědného muzea.

S materiály je rovněž problém. Pro většinu z nich jezdí do Vídně. „Tam je mnohem větší nabídka a jednají tam se mnou jako s váženým zákazníkem. Většina věcí je z bavlny, véby, lnu a batistu,“ ukazuje bělostné zástěry. Metr paličkované krajky, která zdobí rukávy, přijde na bezmála patnáct set korun. Pro Jarmilu Vitoslavskou ji na zakázku vyrábí zručné vamberecké krajkářky.

Problémy jsou i s výrobou pantléku, tradiční pokrývky hlavy hanáckých nevěst a družiček. „Perličky mi provrtává kamarád, drobné nazdrhované stužky kolem kraje pantléku znamenají deset balíčků desetimetrové stužky, “ukazuje blýskající se nádheru. 

„Za dobu, co se krojům věnuji, jsem jich kompletních ušila tucet. Jeden z nich je v Ohiu v USA, kam si ho odvezla mladá nevěsta. Vdávala se do české komunity a bez kroje ji nechtěli pustit k muzice,“ dodává paní mistrová, která v současné době šije pro českou komunitu v USA dalších deset krojů.

"Je to nádhera, když kroj nažehlíte, nakulmujete a oblečete nevěstě. Hodiny strávené s jehlou v ruce jsou pro mě vyváženy tím, že přede mnou stojí pravá Hanačka, po které se každý se zálibou podívá. A na to jsem pyšná.“

Jarmila Vitoslavská získala ocenění Živnostník roku Olomouckého kraje a bojuje v celostátním kole. "Chápu to jako životní satisfakci, ohromně si toho vážím," zhodnotila Vitoslavská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám