Hlavní obsah

Hanácká metropole zve k návštěvě Malajsie

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu nazvanou Malajsie – historické a kulturní dědictví představuje ve dnech 27. února až 13. března veřejnosti olomoucká Univerzita Palackého ve spolupráci s malajským velvyslanectvím. S historií země, jejími zvyky a tradicemi se můžete seznámit v Uměleckém centru UP v Univerzitní ulici.

Foto: ÚP Olomouc
Článek

Univerzita výstavu zařadila do oslav věnovaných 440. výročí svého založení. „Cílem je představit veřejnosti exotickou zemi, jejíž studenti mají v Olomouci silné zastoupení. Na lékařské fakultě studuje v anglickém programu General Medicine přes sto malajských posluchačů,“ uvedla proděkanka lékařské fakulty Ivana Oborná s tím, že v loňském roce na univerzitě promovalo prvních devatenáct mladých Malajsijců. Pro fakultu, která s malajským velvyslanectvím úzce spolupracuje, bylo uspořádání výstavy logickým vyústěním dlouholetých kontaktů.

Výstava zobrazuje historii malajského národa. Mapuje především archeologické nálezy z naleziště v údolí Lenggong ve státě Perak, které bylo v roce 2012 zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. "Výstava oslavuje tuto výjimečnou událost. Od jara loňského roku byla přístupná v Paříži, odkud doputuje na dva týdny do Olomouce. V Česku se objeví ještě krátce v Praze a poté se vrátí zpět do Paříže," upozornila Oborná.

Výstava prezentuje také život obyvatel Malajsie, představeni budou umělci stínové loutkohry, řezbáři nebo švadleny, které se věnují prastarým technikám výšivky.

Návštěvníci si budou moci několik výstavních panelů prohlédnout také v dostavbě Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám