Hlavní obsah

Hadi mají svůj mezinárodní den, přijďte se dnes na ně podívat do zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Ve většině lidí vyvolávají plazy strach, paniku, odpor, minimálně však respekt, ale jsou tací, pro něž je had to nejkrásnější zvíře. Na neděli 16. července připadá Světový den hadů, v pražské zoo se o nich dozvíte mnoho zajímavého a s některými exempláři se můžete setkat tváří v tvář.

Foto: Petr Velenský, zoo Praha

Jeden z nejvzácnějších českých hadů - úžovka podplamatá

Článek

Program v zoo vás třeba přesvědčí, že se jedná o úžasné tvory. Od 10 do 16 hodin si budete moci prohlédnout na stánku přírodniny s hadí tematikou a také se těchto plazů budou moci dotknout.

Ukázka různých druhů hadů se uskuteční u Vzdělávacího centra v 11.00, 13.00 a 15.00 hodin.

O hadím králi z českých pohádek

V mnoha pohádkách se vyskytují hadi s korunkou, střežící poklady a pro slušné lidi vystupuje přátelsky. Tím hadem je personifikovaná užovka, lidé si již před staletími povšimli, že je zbavuje obtížných hlodavců a přináší hodně užitku.

„Ve 14 hodin pak proběhne přednáška kurátora plazů Petra Velenského o užovce podplamaté, která je jedním z nejvzácnějších českých hadů. Posluchači se dozví o jejím způsobu života i oblastech, kde se vyskytuje. Jednou takovou je například i místní Trojská kotlina,” informovala mluvčí Zoo Praha PhDr. Alena Šteffelová, vedoucí tiskového a publikačního oddělení.

Program u Vzdělávacího centra:

10.00 – 16.00 Nebojte se hadů – ukázka „hadích“ přírodnin

11.00, 13.00 a 15.00 Hadi zblízka – ukázky různých druhů hadů

14.00 Klenot Trojské kotliny – přednáška P. Velenského o užovce podplamaté

Užovka podplamatá: Samice jsou větší než samci až o čtvrtinu délky. Délka se pohybuje mezi 80 a 100 cm, vzácně až 150 cm. Nepotvrzené zprávy mluví i o dvoumetrových exemplářích. Slovo plama dříve označovalo skvrnu, jde tedy o užovku "dole skvrnitou". Barvu mohou mít užovky od šedozelené až po téměř černou, na těle mají 4 až 5 řad tmavých skvrn, které se občas spojují v příčné pruhy. Břicho je nažloutlé až červené, někdy však ostře zbarvené žlutě nebo oranžově s černými skvrnami, které vypadají jako kostky. Vyskytuje se v celé Evropě a Asii, žije poblíž vodních toků.

Reklama

Výběr článků

Načítám