Hlavní obsah

Habartovské kulturní léto je v plném proudu

Novinky, Aleš Plevka

Již třetím rokem se MKS v Habartově snaží během prázdnin, které byly dříve "mrtvým" obdobím, kdy se ve městě téměř nic nedělo, nabídnout divákům kulturní vyžití. V prostorách nádherné zahrady za budovou knihovny je vybudováno zázemí, ve kterém je divákům naservírovaná vydatná porce filmů a hudby.

Foto: Aleš Plevka

Příprava areálu v zahradě za budovou knihovny a infocentra.

Článek

Po tři červencové víkendy tak za vskutku přijatelné vstupné (filmový večer 50 Kč, hudební večer 100 Kč), které se při zakoupení lístku na více dnů navíc snižuje, si kdokoliv může užít prima zábavu.

Bohužel diváků je zatím poskrovnu. V pátek a sobotu 10. a 11. července se jich do letního kina odhodlalo vyrazit asi jen padesát, a tak nedělní promítání bylo pro nedostatek zájmu zrušeno.

O poznání lépe začala v pátek 17. července produkce hudební. V 19 hodin, kdy proběhlo zahájení, měli ještě organizátoři a účinkující nad diváky zřejmou převahu, ale to se naštěstí s přibývajícím časem a houstnoucí tmou změnilo. Nakonec si jich cestu na Muziku za muzeem, zaměřenou v pátek na folk, trampskou a také popovou hudbu, našlo cestu hrubým odhadem okolo sto dvaceti.

A tak mohl speaker Jirka Převrátil v průběhu večera několikrát zopakovat optimistické prohlášení, že divácká kulisa s každým ročníkem nezadržitelně roste. A to je dobře, i když Habartováci mají stále velké rezervy. Doufejme, že se to bude i nadále zlepšovat, protože zmiňovaný prostor má v sobě osobité kouzlo a pokud můžete pohodlně sledovat zábavný program, dosyta se při tom najíst a napít a čas strávit s příjemnými lidmi, nemá to prostě sebemenší chybičku.

Hudební podvečer zahájila legenda trampské a folkové muziky, rodák z nedalekého Lokte, Vojta Kiďák Tomáško, který zahrál své písně starší, ale i ty zbrusu nové, které se nacházejí na jeho aktuálním CD. Přece jen však měla největší ohlas jako přídavek odzpívaná skladba Toulavej.

Po Kiďákovi patřilo pódium habartovskému písničkáři Jiřímu Blechovi, který se na ně vrací po mnoha letech. Za tu dobu však nezahálel, složil spoustu nových písniček a některé z těch starších převlékl do nového kabátu. Kytara spolu s foukací harmonikou a zajímavými texty, z nichž některé se symbolicky vyjadřovaly kupříkladu i k velmi aktuálním tématům, tvořily společně velmi dobře působící celek.

Pro autora těchto řádků bylo vrcholem vystoupení kapely Sarkani z Kynšperka. Celá pětice pánů bezvadně hrála, ale zpěv Marka Bubenčíka musel bezesporu zaujmout a potěšit snad všechny přítomné. Písním "božského Karla" nebylo v jeho podání jednoduše co vytknout. Byl to nevšední zážitek.

Stálicí na festiválku je i domácí Trio Páni kluci, hrající především instrumentální populární skladby. Kytara, trubka a cajon prostě do kupy znějí bezvadně, a tak si kluci od moderátora vysloužili jen malé pokárání za to, že ne zcela naplnili svůj vymezený herní čas.

Pestrou skladbu hudebních těles a žánrů doplnily ještě kapely Mrakoplaš z Prahy a Ulice z Rotavy. Během takřka šesti hodin přísunu hudby si každý našel určitě to své. A kdo neměl dost, čekala na něj po skončení ještě neoficiální zpívaná s posezením. Jedním slovem bylo to skvělé.

Dnešní večer si ve stejnou dobu a na stejném místě na své přijdou příznivci poněkud hlučnějších hudebních žánrů, neboť v nabídce je především rock a metal, snad i tento koncert přiláká do zahrady své diváky.

Reklama

Výběr článků

Načítám