Hlavní obsah

Gymnazisté v Bílovci chrání pěvce. A pomáhají stavět krmítka i budky

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci bylo v listopadu vytvořeno osmdesát ptačích krmítek. Pětadvacet vytvořili z připravených stavebnic žáci druhé třídy Základní školy T. G. Masaryka v Bílovci, zbývající krmítka složili zájemci z řad široké veřejnosti.

Foto: Archiv Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci
Článek

„Na vytvoření krmítek jsme získali zhruba 70tisícovou dotaci z Nadačního fondu Hyundai. Roční projekt jsme nazvali Chraňme pěvce kolem nás. Účastníci si spolu s krmítky domů odnesli i namíchané krmné směsi a propagační materiály České společnosti ornitologické.

Cílem projektu je motivovat veřejnost nejen k tomu, aby se starala o naše drobné pěvce, ale hlavně aby pomohla prostřednictvím mobilní aplikace zmonitorovat jejich druhovou i početní hustotu. Druhová skladba se v poslední době hodně mění, kdysi typicky lesní ptáci se dnes běžně vyskytují i ve městech. Například sojka. Kromě vrabců a různých druhů sýkor v našem regionu žijí hrdličky zahradní, divoké, strakapoudi, žluny, datli, brhlíci, straky, zvonci, stehlíci a další. Je to opravdu pestré. Někdy přiletí ke krmítku i bažant,“ uvedl ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci Pavel Mrva.

Doplnil, že zájemci sledující počty ptáků na krmných zařízeních posílají údaje do centrální databáze sledovaných ptáků během ledna v rámci akce ČSO nazvané Ptačí hodinka.

S podobnými akcemi mají v bíloveckém gymnáziu už zkušenost. Na jaře zde zorganizovali stavění ptačích budek, kterého se zúčastnilo zhruba sto padesát návštěvníků. Ti si domů odnesli pětašedesát budek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám