Hlavní obsah

Gosau, idylické místo pro rodinnou dovolenou

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme v okrese Gmunden, v malebném koutě Horního Rakouska, jen pár kilometrů od městečka Hallstatt. V oblasti, která je od roku 1997 zapsána na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a je charakterizována jako unikátní kulturní krajina.

Foto: Táňa Pikartová

Slunečná louka je ideání pro malé lyžaře.

Článek

Údolí Gosautal mezi strmými skalami impozantního Dachsteinu tvoří nejen neobyčejné přírodní scenérie, které potěší oko i duši v každém ročním období, ale také apartmánové a rekreační domy i hotely rodinného typu i zemědělské osady.

Zdejší přírodní rezervace nabízí nespočet zážitků a jedinečných výhledů. Jedním z nich může být idylický pohled na křišťálově průzračnou hladinu jezera Gosausee, na níž se zrcadlí pohoří Dachsteinu.

Působivé zážitky z přírody osloví turisty už cestou k Gosausee po silnici od Gosau, kromě toho nabízí zdejší krajina pro pěší turistiku nespočet romantických procházek kolem pastvin a po lesních cestách. Kolem tyrkysově modrého jezera Gosausee, přímo v přírodní rezervací, vede čtyřkilometrová naučná stezka, která je přizpůsobena také dětem. Interaktivní zastávky informují o vlastnostech vody srozumitelným způsobem pro všechny návštěvníky.

Další jedinečná procházka je směrem na horský hřeben Goasaukamm. Přímo od jezera Gosausee stoupá kabinková lanovka směrem k vrcholu a odkrývá turistům další lákavá místa neobyčejné přírodní krajiny.

Pro malé děti je také návštěva údolí Gosau zážitkem, zejména když se s nimi vydáte pomalým vláčkem, který vede po trase mezi pastvinami. Nedaleký Russbach zase nabízí přírodní koupaliště, které má dokonce i vodopád, a kromě bazénu pro neplavce jsou tady i skokanské můstky a skluzavky.

Byla by škoda, neužít si výjimečně zážitkově bohatou krajinu i s dětmi v příjemném zázemí. S jistotou ho tvoří Family Hotel & Resort Dachsteinkönig, kde si rodiče s dětmi mohou užívat skutečně nerušenou rodinnou dovolenou v hernách, bazénech, kině, divadle, nebo na softwarovém hřišti, rodinné bowlingové dráze, v posilovně i na kurtové dráze.

V lyžařském středisku Dachstein West si mohou lyžaři vybrat z padesáti vleků a lanovek, které spojují sto padesát kilometrů sjezdovek mezi městečky Gosau, Russbach a Annaberg. Nejmenší a začátečníci mohou využít ideální cvičnou louku Sumsiwiese přímo v Gosau, kde pomocnou ruku rádi nabídnou instruktoři z místní lyžařské školy, stejně tak i lyžařský svah v hotelové zahradě Family hotelu a lyžařský vlek přímo naproti rodinnému hotelu.

Gosau má samozřejmě také něco pro běžkaře. Hned v blízkosti hotelů vedou okružní běžkařské trasy. V údolí Gosautal je celkem padesát kilometrů upravených stop.

Městečko Hallstatt na břehu jezera Gosausee bylo donedávna přístupné pouze lodí z jezera nebo úzkou horskou stezkou. Historie tohoto doslova idylického městečka sahá až do 5. století před n. l. Důležitý je pro něj i rok 1846, kdy místní rodák J. G. Ramsauer objevil u solných dolů pohřebiště a vykopávky, podle nichž se kultura v době, do které se nalezené předměty datují, nazývá Halštatská kultura.

Město je mezi jinými výjimečné i tím, že ho tvoří v podstatě pouze jedna hlavní ulice a tržiště. Domy jsou totiž stísněné uprostřed hor a některé z nich jsou částečně postavené nad vodou, na kůlech zapuštěných v jezeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám