Hlavní obsah

Glenn Miller Orchestra představí Olomouci vytříbenou swingovou eleganci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské divadlo Olomouc se ve čtvrtek 10. ledna rozezní nesmrtelnými swingovými evergreeny v podání světoznámého Glenn Miller Orchestra. Vůbec poprvé tak hanácká metropole naživo uslyší koncertní program In the Miller Mood, se kterým orchestr vyprodává sály po celé Evropě.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

„Každý kapelník sní o vytvoření nezaměnitelného zvuku, který je okamžitě rozpoznatelný po několika tónech.“ Glenn Miller

Článek

„Uskuteční se dvě představení, na kterých zazní skladby jako Moonlight Serenade, A String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway To The Stars, Somewere Over The Rainbow a samozřejmě In the Mood. Diváky čekají jedinečné instrumentální výkony, zpěv sólistů a celého tělesa i humor, se kterým je Millerovou tvorbou provede kapelník Wil Salden,“ uvedl vedoucí komunikace Moravského divadla David Kresta s tím, že koncert navíc pomůže Nadaci Terezy Maxové dětem.

Historie původního amerického tělesa Glenn Miller Orchestra sahá do třicátých let minulého století. Glenn Miller se brzy po jeho založení ve svých třiceti pěti letech stal hvězdou tehdejší hudby. Hubený, vážně vypadající muž přinesl nový zvuk, založený na perfektní harmonii celého orchestru. Na podzim roku 1939 začala rádia hrát hudbu jeho orchestru a skladby In the Mood, Pennsylvania 6-500, String of Pearls a Moonlight Serenade se okamžitě staly populární po celém světě. V roce 1942 přišel Miller s nápadem spolupracovat s americkým letectvem a založil U. S. Air Force Orchestra. Zemřel ve věku čtyřiceti let při letecké nehodě.

Po jeho smrti založil člen původního uskupení Tex Beneke nový Glenn Miller Orchestra. Wil Salden se stal kapelníkem Glenn Miller Orchestra pro Evropu v roce 1990.

Jedinou vadou na kráse tohoto swingového zázraku je fakt, že obě olomoucká představení jsou beznadějně vyprodaná.

Kdo byl Glenn Miller

Alton Glenn Miller se narodil 1. března 1904 na zemědělské farmě v Iowě. Už odmala byl dobrým muzikantem, hrál na několik hudebních nástrojů a během studií na střední škole jej okouzlil hlavně jazz a swing.

V listopadu 1929 mu vyšly první dvě gramodesky "Hello, Lola" a "If I Could Be With You One Hour Tonight". V roce 1938 založil Orchestr Glenna Millera. Jeho novátorský styl, kde hlavní slovo měly saxofony, podbarvené melodickým klarinetem, měl u amerických posluchačů nečekaný úspěch a Millerova hvězda začala stoupat vzhůru.

Když USA vstoupily do 2. světové války, dobrovolně se přihlásil do služeb armády. V roce 1943 dostal povolení založit padesátičlenný Orchestr armádního letectva (Army Air Force Band, AAF). Jeho melodie na rádiových vlnách BBC byly vítanou vzpruhou pro raněné v lazaretech i jednotky v bojových liniích.

Svoji popularitu Miller neváhal využít i pro charitativní účely. Na dobročinná konta sehnal miliony dolarů, a spolu se svou ženou adoptoval dva válečné sirotky. Syna ani dcerku už však vychovat nestačil, neboť jeho život vyhasl 15. prosince 1944 kdesi nad kanálem La Manche. Jeho tělesné ostatky ani vrak jednomotorového UC-64 Norseman nebyly nikdy nalezeny, což dodnes zavdává příčinu k mnoha diskuzím a hypotézám o příčině celé události.

Jméno Glenna Millera figuruje na 'Wall of Missing' (Zdi pohřešovaných), hřbitově a památníku poblíž vesnice Madingley v anglickém hrabství Cambridgeshire.

V roce 2003 G. Miller posmrtně obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos umění. Jeho rodný dům slouží jako muzeum. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám