Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě prezentuje výstavní událost roku: Černá země? Mýtus a realita

Novinky, Josef Zajíc

Bylo výtvarné umění a architektura v ostravském regionu jiné než v ostatních částech republiky? Tuto otázku pokládá výstava Černá země? Mýtus a realita, kterou připravila Renata Skřebská, kurátorka Galerie výtvarného umění Ostrava. Výstava je k vidění v Domě umění v Ostravě do 6. ledna 2019.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.10.2018 Výstava Černá země? Mýtus a realita Oskar Kokoschka, Mechtilde Lichnovská - 1916, Fritz Huf, Mechtilde Lichnovská 1915,

Článek

Název výstavy Černá země? Mýtus a realita je inspirován stejnojmennou malbou Břetislava Bartoše z roku 1920. Rozsáhlá expozice ve všech sálech Domu umění v Jurečkově ulici je rozdělena na devět sekcí, představuje 52 umělců, jejichž život byl s regionem provázán zrozením, existencí nebo se jim stal inspiračním zdrojem. Prezentováno je více než 150 uměleckých artefaktů prvorepublikového umění z let 1918 až 1938.

„Řada exponátů je zapůjčena ze soukromých sbírek a některé z nich jsou veřejnosti představeny poprvé. Týká se to malby s názvem Snopy od Valentina Držkovice z 30. let 20. století. Umělecká díla zapůjčily i státní instituce, například porcelán pochází ze sbírek Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm,” informovala kurátorka Renata Skřebská.

Vystaveny jsou malby, kresby, plastiky, porcelán, ale také moderní reklamní design, kniží grafika a dokonce i malý aerodynamický vůz Tatra V 570 z roku 1933, který byl přivezen z Technického muzea v Kopřivnici.

Výstavní sekce a jejich hlavní umělecká díla:

Kosmopolitní vlivy - Anton Kolig, Děti hrající domina,1912, Sběratelé a umělecké sbírky - Oskar Kokoschka, Mechtilde Lichnovská,1916, Lidé, věci, každodenní radosti a smutky - Břetislav Bartoš, Matka, 1923, Vlastní svět a hledání jistoty -  Paul Gebauer, Slezská vesnice,1933, Krajina a industrie, ryzost, harmonie, střet - Jan Zrzavý, Strusky na Ostravici,1933, Smutek, pustota, tíže bytí - Valentin Držkovic, Odpočinek na haldách, 1929, Folklorismus, regionalismus a mýty - Bohumír Jaroněk, Kostel sv. trojice ve valmezu, nedatováno, Fenomén TATRA - Tatra V 570 z roku 1933, Knižní kultura a plakát - Karel Handzel, Chataři, Pět povídek, Praha-Smíchov, Veraikon, 1922.

Výstavu doprovází edukační programy pro školy a veřejnost a komentované prohlídky s kurátorkou. Uskuteční se v termínech 9. října, 8. listopadu, 4. prosince a 3. ledna 2019 v 16.30 hodin. V Domě umění se také uskuteční odborná vědecká konference s názvem Umění a architektura.

Výstavu provází exkluzivní publikace Černá zěmě? Mýtus a realita 1918 - 1938. Texty: Renata Skřebská, Pavel Šopák, Jiří Jůza, Martin Strakoš. Publikace má 320 stran a vydala ji Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám