Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění Ostrava představuje díla grafika Jacquese Callota

Novinky, Josef Zajíc

Společně s kurátory Janem T. Štefanem a Jiřím Jůzou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě interaktivní přehlídku grafických listů významného lotrinského barokního mědirytce Jacquesa Callota. Vernisáž se uskuteční 21. ledna od 17.00 hodin v Domě umění v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Výstava grafika Jacquese Callota v domě umění 21. ledna - 22. března 2020

Článek

Výstava prezentuje více než padesát grafických listů, jejichž autorem je barokní umělec Jacques Callot. Vystavená díla pocházejí ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Národní galerie v Praze, Oblastní galerie Liberec, Památníku národního písemnictví a ze soukromých sbírek.

„Callot ve svém nedlouhém životě zažil velkolepost Říma a úspěchy u florentského dvora Medicejských. Zažil také utrpení třicetileté války. Tematicky zpracovával oslavné listy, lidské hemžení v městské i vesnické kulise, burcující protiválečné listy i prostou lidskou pokoru katolíka. Gallotovy grafické listy sbíral například mladý Rembrandt van Rijn, ale i Václav Hollar. Jeho styl se stal vzorem a inspiroval mnohé další umělce,” řekl kurátor výstavy Jan T. Štefan.

Výstava je doplněna o interaktivní a edukační zónou pro děti a dospělé. Její součástí jsou zvětšeniny miniaturních Callotových prací a audiozáznamy s jejich výkladem. Nechybí ani edukativní zóna s historii třicetileté války, informacemi o grafických technikách a Callotově tvorbě.

V praktické části si děti i dospělí mohou vyzkoušet techniku rytí za pomoci nejrůznějších nástrojů. Pro malé děti nechybí omalovánky Callotových postaviček, kostky a destičky s Callotovými grafikami ke složení i šachy s figurkami z Callotových grafik.

„V rámci edukačních  komentovaných prohlídek se děti i dospělí seznámí, co je grafika. Na některých panelech bude znázorněno, jak se připravují, vyrábí a tisknou grafické listy. Seznámí se s těmi základními principy tisku z výšky, z hloubky, z ploch apod. Seznámí se také s dvěma technikami, které Callot používal, a to je mědiryt a lept. Jsou připraveny panely různých skládaček, omalovány s postavami s Calletova díla. Vystřihovánky, z kterých si vyrobí loutky a pomocí světla mohou hrát stínohru. Nabídka tedy bude velká. Také si budou moci vyzkoušet jak náročná práce je vytvořit rytím podklad pro grafický list,” informovala Jana Sedláková, lektorka edukačních a komentovaných prohlídek.

Nejmonumentálnějšími a nejvzácnějšími vystavenými díly, co se týče rozsahu zpracované plochy a detailů, jsou dle informací Hedviky Dalecké, lektorky GVUO, grafické listy s názvem Dobytí pevnosti La Rochelle a Obléhání Bredy.

„Grafický list Dobytí pevnosti La Rochelle se stal předlohou pro interaktivní puzzle o 3404  dílcích. Galerie výtvarných umění v Ostravě ho připravila jako jeden z interaktivních prvků výstavy. Doufáme, že nám ho návštěvníci pomohou složit dřív než výstava skončí,” dodala Hedvika Dalecká.

Jacques Callot (1952 - 1635), grafik, kreslíř, rytec se narodil v Nancy v Lotrinsku vévodskému erbovnímu heroldovi Jeanu Callotovi. Jeho kreslířské nadání ho vedlo k umělecké dráze. Kresbě se učil u malíře Clauda Henrieta a zlatnictví u Demange Crocqa. V centru jeho zájmu byla lidská figura. Vyznačoval se výjimečným technickým zpracováním. Leptal desky, pracoval s rydlem, a to i pod mikroskopem či silnou lupou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám