Hlavní obsah

Galerie na zlínském zámku připravila další komentovanou prohlídku k výstavě obrazů Theodora Pištěka

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšířený zážitek z výstavy obrazů oskarového výtvarníka Theodora Pištěka nabízí její komentovaná prohlídka vedená kurátorem Martinem Dostálem. Prohlídka se uskuteční v Galerii Václava Chada ve středu 28. června v 17 hodin. Jediná a první autorova výstava na Moravě je otevřená až do 18. srpna.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Theodor Pištěk je veřejnosti spíše známý jako kostýmní výtvarník, vždyť za filmové kostýmy získal i cenu americké filmové akademie Oscar (za film Amadeus) a francouzského Cézara (za film Valmont). Oblékal také postavy z filmů a seriálů jako Tři oříšky pro Popelku, Marketa Lazarová, Postřižiny, Arabela či Návštěvníci.

Méně známá je jeho výtvarná tvorba, přitom patří k nevýznamnějším současným českým malířům a k nejuznávanějším tvůrcům v kontextu světového fotorealismu. A právě tuto stránku díla Theodora Pištěka představuje retrospektivní výstava obrazů v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku.

Expozice obsahuje díla zapůjčená od soukromých sběratelů, významných galerií v ČR i přímo od samotného autora a řadí se tak k největším přehlídkám jeho díla vůbec. Komentovaná prohlídka je příležitostí, jak se o jednotlivých obrazech i o autorovi dozvědět více informací v souvislostech. Druhá z celkem tří plánovaných komentovaných prohlídek se uskuteční 28. června v 17 hodin a povede ji kurátor výstavy Martin Dostál.

Výstava je běžně otevřena až do 18. srpna, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin nebo podle individuální domluvy.

Další informace o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám