Hlavní obsah

Galerie Goltzova tvrz zve na výstavu obrazů Jaroslava Panušky

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K příležitosti vydání obsáhlé monografie o životě a díle Jaroslav Panušky, kterou napsal RNDr. Jaroslav Valečka, otevírá Galerie Goltzova tvrz v Golčově Jeníkově, výstavu děl Jaroslava Panušky.

Foto: Ladislav Málek

Jaroslav Panuška, Vodní duch

Článek

Jaroslav Panuška (1872 - 1958) malíř, žák Julia Mařáka na pražské akademii. Jeden z nevýraznějších malířů první poloviny 20. století. Měl velmi blízko k Vysočině, vždyť více než polovinu života prožil na Kochánově u Lipnice nad Sázavou. Jeho „vysočinské krajiny“ jsou v okolí v mnoha domácnostech.

Galerie Goltzova tvrz se však rozhodla představit Jaroslava Panušku nejen jako krajináře, ale i malíře, jemuž bylo blízké hledání nových směrů, a proto na výstavě převažují díla dnes velmi ceněná pro, ve své době, odvahu a nadčasovost. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit, když se přijdou podívat na čarodějnice s hejny havranů, vodníky a jiná strašidla. Projít se v galerii mohou i mezi obrazy se stády mamutů a staroslovanskými hradišti.

Vystaveno bude více než 70 obrazů zahrnující kompletní průřez různorodou tvorbou Jaroslav Panušky. Od krajinářských začátků, přes dnes velmi ceněné, symbolistické období, plné strašidel a mýtických postav. Období námětů z prehistorických, hradištních dob až k návratu k realistické krajině.

Expozice je spojena s představením monografie o životě a díle Jaroslav Panušky. Takto do hloubky zpracovaný životopis a zmapovaná jeho ilustrátorská a malířská tvorba ještě nikdy nebyla. Na 350 stranách budou čtenáři seznámeni s rodinou, vztahy s ostatními malíři, jeho bohémským přístupem k životu, všemi místy, která byla pro tvorbu Jaroslava Panušky důležitá. Kniha vychází v nakladatelství PaperJam v omezeném nákladu.

Výstava potrvá od 19. listopadu až do 23. prosince, otevřeno bude denně od 10 do 16 hodin včetně víkendů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám